Uteblivna anbud väcker onekligen många frågor

Politik2006-03-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För Rikstrafiken måste detta ha varit en omtumlande vecka. De tvingas avbryta upphandlingen av färjetrafik och åtalet mot Destination Gotlands vd läggs ned.
Eftersom inga anbud kommit in på färjetrafiken till och från Gotland avbryts den och istället tvingas de påbörja en ny upphandling senare i år. Inget rederi ansåg att det gick att lämna anbud på de villkor som Rikstrafiken satt upp. Det här väcker givetvis många nya frågeställningar. Vilka förändringar kommer Rikstrafiken att göra i villkoren framöver? Hur påverkar det priser och tillgänglighet för oss resenärer? Hur påverkar det godstrafikens villkor framöver?
Hur påverkar det möjligheterna för jobb och tillväxt i gotländska företag? Färjetrafiken är vår landsväg och är därför A och O för positiv utveckling av det gotländska samhället.

Gotska Sandön
Det känns bra att det finns en politisk enighet för fortsatt bemanning av nationalparken Gotska Sandön. Även om tekniken går framåt och olika myndigheter därmed inte behöver tillsyn i lika stor omfattning finns det många andra aspekter att ta hänsyn till. För att bara nämna några; skötseln av nationalparken, natur- och kulturhistoriska värden samt utveckling av turismen på Sandön.
Dessutom tycker jag att det känns helt fel att lämna Sandön obevakat även om det kanske bara handlar om kortare tider enligt länsstyrelsen.

Säsongsanställningar bort?
Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson (s) har lagt fram ett förslag där majoritetspartierna enats om ett förstärkt anställningsskydd för visstidsanställda. Det innebär bland annat att säsongs-, ferie- och praktikanställningar försvinner och istället införs en fri visstidsanställning på 14 månader inom en 5-årsperiod hos samma arbetsgivare.
Vad innebär detta för turistnäringen på Gotland och andra turistorter? Hur påverkar sossarnas nya lagförslag olika säsongsbranscher?
Helt klart har vi en regering idag som blundar för problemet att det skapas för lite nya jobb i Sverige. Det här förslaget tillsammans med förslaget om heltidstvång kommer att försvåra ännu mer för arbetslösa, speciellt ungdomar, att komma in på arbetsmarknaden.

Företagsamhet i skolan
Jag ställde vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet en interpellation till BUN:s ordförande Brittis Benzler om hur skolan arbetar för att nå målet i kommunens skolplan om att stimulera företagsamhet och entreprenörskap och samverkan mellan skola, arbetsliv och samhälle.
Svaret från Brittis Benzler visar att det behövs en tydligare strategi för att jobba med de här frågorna i skolan. Företagsamma individer och entreprenörskap är inte bara viktigt ur ett näringspolitiskt perspektiv det är lika viktigt för nyskapande och kreativitet i alla delar av samhället, exempelvis inom offentlig verksamhet, föreningsliv och i skolan.

Besök unga företagare
Ung företagsamhet (UF) finns som en utbildningsmöjlighet inom gymnasieskolan. Genom UF får eleverna utveckla och driva ett företag under ett läsår. I år har vi 25 olika UF-företag på Gotland. Jag sitter själv i styrelsen för UF-Gotland och kan följa hur verksamheten utvecklas positivt. Enligt en undersökning som gjorts inom UF Sverige så startar 20 procent av UF-eleverna eget företag senare i livet. UF har också ett aktivt stöd av många gotländska företag som ser betydelsen av att unga tidigt får pröva på att själva driva företag.
UF-företagen ställer idag ut sina produkter på den regionala mässan på Borgen i Visby. Gå gärna dit och ta del av deras affärsidéer!

Ministern också kritisk
Hörde att jordbruksministern vid sitt Gotlandsbesök uttryckt att hon var förundrad över nya förslaget till plan- och bygglag (PBL) och att det inte kommer att underlätta landsbygdsutveckling.
Hoppas hon säger det till sina partikollegor på Gotland och i riksdagen också!