Utnyttja den svenska matens mervärden

Politik2005-07-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ständigt dyker nya larmrapporter upp som påvisar att vår natur inte mår bra och en återkommande fråga i dessa rapporter är bland annat förekomsten av bekämpningsmedelsrester i dricksvatten. För att komma tillrätta med detta problem är alla överens om att det krävs en övergång till ett mindre kemikalieberoende jordbruk, men det går för långsamt. Ansvaret för att öka omställningstakten vilar på bland annat politiker, lantbrukets organisationer och inte minst konsumenterna och handeln.
Politikerna beslutar om målen för jordbrukets framtida inriktning och här gäller det att inte bara fokusera på billig massproduktion, utan också väga in kvalitetsfrågor, ekologi och den framtida uthålligheten. När det gäller lantbrukets företag och organisationer är det viktigt att man verkligen menar allvar med sitt tal om en positiv inställning till ett mer miljövänligt jordbruk. Det gäller verkligen att behålla och utveckla det goda rykte som den svenskproducerade salmonellafria maten har.
Jag tror inte att Sveriges jordbruk någonsin kan konkurrera prismässigt med vissa andra länders tvivelaktiga massproduktion och därför är det just mervärdet med rena livsmedel som är konceptet för det svenska jordbrukets överlevnad.
Hur många stolta inriktningsmål som fastställs om den ekologiska utbyggnadstakten, så är det ändå till sist marknaden som avgör och marknaden i det här fallet är konsumenterna. Vill vi ha ett hållbart ekologiskt samhälle i framtiden gäller det att tänka till en extra gång när vi handlar vår mat.
Därför har handeln också ett stort ansvar när det gäller de ekologiska produkterna, vilket tyvärr ofta glöms bort i debatten. Det räcker inte med tjusiga annonser om miljöcertifierade butiker, det gäller också att visa praktisk handling och underlätta för konsumenterna att välja ekologiskt.