Utnyttja Forsagården till något positivt för bygden

Politik2007-02-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vid valet 2006 lämnade Rose-Marie Stenbom i Lärbro kommunfullmäktige. Där har hon varit med sen 1988, den intressantaste i s-gruppen, engagerad, väl påläst och stark nog att säga sin mening. Hon lämnade av personliga skäl, men det stora intresset för politik har hon kvar.
- Varför blev du socialdemokrat?
- Jag växte upp hos min farmor, en stark och medveten kvinna. Jag visste hur hennes liv varit och då kunde jag inte bli något annat.
- Varför tro du att socialdemokraterna på Gotland förlorade valet i höstas?
Nu märks det att Rosis bor på norra Gotland och att hon är starkt engagerad i de äldres situation.
- Vissa områden i kommunen har utvecklats, som turism och byggande. Men andra har fått stå tillbaka. Satsningar på landsbygden har inte fått utrymme. Jag tror inte att de styrande insåg, hur upprörda folk var över nedläggningen av Forsagården.

Folk känner uppgivenhet
Det blev helt enkelt ännu ett led i den pågående utarmningen av landsbygden. All service försvinner. Inget har byggts i Lärbro sen 70-talet. Distriktssköterskan är borta. Nu vill ledningskontoret flytta tandläkaren också till Slite. Klart att folk känner uppgivenhet och tappar tron på politikerna.
Men Rosis har inte gett upp. Hennes sista motion hamnar om att utnyttja Forsagården till något positivt för bygden. En namninsamling har gjorts med 900 namn i Lärbro.
Rosis blir upprörd när vi talar om äldrevården.
- Problemen kommer i 80-årsåldern. Idén att man skall bo kvar hemma så länge som möjligt har drivits för långt. De gamla blir omyndigförklarade. Jag vet en som bor ensligt, helt omodernt, som fått sitt tredje avslag på att få flytta till särskilt boende.

Ordna öppna möten
Dessa unga biståndsbedömare, förstår de verkligen, känslomässigt hur det är att leva ensam och efter hand tappa sin funktionsförmåga? Kanske måste vi fundera på maxtaxan i äldreomsorgen om kommunen skall få pengar att ta hand om alla som behöver hjälp.
- Hur skall vi ta tillbaka makten?
- Utveckla demokratin! Det får inte vara en liten grupp som styr. Nomineringar till politiska uppdrag sker ganska slumpmässigt. Bygg upp en politiker-pool, där man registrerar dem som är intresserade av en viss fråga. Ordna öppna möten kring aktuella frågor. Lyssna på folk!
- Nämn något beslut du varit med och fattat som du är stolt över!
- Kommunen bildade en referensgrupp för konsumentfrågor där jag var med. Genom den kunde vi rädda konsumentvägledarnas verksamhet. Jag tror att den är väldigt viktig, särskilt nu när det är så lätt att handla på internet och skulderna lätt sticker iväg.
- Vad skulle du vilja ändra på om du hade makt?
- Jag skulle minska löneskillnaderna. Bort med bonus och fallskärmar!
- Hur är det att vara pensionär? Saknar du jobbet?
- Jo, först gjorde jag det. Jag trivdes väldigt bra.
Så kommer en liten bild ur socialsekreterarens vardag:
- Jag hade en klient med noll koll på pengar. Jag hade jobbat länge för att få ordning på hans ekonomi. Till jul kom han med ett litet paket - en plånbok. Nästa jul fick jag också ett litet paket - en plånbok till. Varför då? - Ja, du verkar så intresserad av pengar, sa han.
- Nu är det bra. Jag håller kontakten med mina gamla arbetskamrater. Men jag saknar politiken! Lyckligtvis kommer jag med i den nya Nämnden för vuxnas lärande. Det är en stimulans att vara med.
- Nu hoppas jag bara att den nya Alliansen verkligen satsar på landsbygden, som de alltid sagt när de var i opposition.