Utnyttja kulturen på Gotland, som både lust och bildning!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Han skall kunna orientera sig i kulturens alla labyrinter. Det handlar om att stödja en utveckling, att föra dialog med utövare och medarbetare, politiker och medborgare. Och han skall tillsammans med förvaltningen ge rätt underlag till politikerna som fattar besluten.
- Vilka är dina drivkrafter?
- Att vara chef för kultur- och fritidsförvaltningen, det ser jag som en essens av mina tidigare uppdrag på Gotland. Jag har sedan mitten av 1970-talet arbetat med statlig och kommunal planering, arbetsmarknadsfrågor och skolfrågor bland annat.
Kultur är en viktig del i den regionala utvecklingen. Kultur lyfter människan och lockar fram kreativitet, den ger sammanhang och gör Gotland attraktivt. Skolan sysslar med kultur i vardagen i sitt pedagogiska uppdrag.
- Vad tycker du är speciellt med gotländsk kultur?
- Gotland är kreativt! Vi har cirka 800 aktiva kulturutövare. Som näring är kulturen snart ikapp jordbruket. Det startas flera nya kulturföreningar varje år.
Även modern kultur
Jag ser gotländsk kultur som ett isberg. Det som finns ovanför, det som syns, det är det rika kulturarvet. Hansestaden Visby, de medeltida kyrkorna, våra mattraditioner. Under ytan finns mindre synligt hela den moderna, samtida kulturen. Den skall vi synliggöra och göra tillgänglig för alla. Samtidigt skall vi förvalta och säkra kulturarvet. Visst är det en utmaning.
- I samband med krisen för BAC sades, att där fanns konst på högsta internationella nivå. Behöver vi det på Gotland?
- Gotländska skattebetalare kan inte ensamma ta ansvar för sånt. Det måste handla om mycket större samarbete och stöd från staten, andra organisationer, näringsliv och även från våra grannländer i Östersjöregionen.
Vi håller på att utveckla ett samarbete med SIDA:s Östersjöenhet här i Visby. Våra centrumbildningar för författare och tonsättare till exempel är till för fler. Vi behöver en scen för samtida konst på Gotland. Och vi skall utveckla Filmön Gotland - med Ingmar Bergman, som inspirationskälla.
- Hur ser du på Gotland som varumärke?
- Kulturen är det säkraste kortet i regionens utveckling, en anledning för folk och verksamheter att flytta hit. Kulturarvet ger identitet. Den moderna kulturen skapar kreativitet. Människor vill både kunna njuta kultur och själva utöva kultur. Vi skall ge förutsättningar för båda.
Jag läste en utredning om "den kreativa klassen". Kreativa näringar växer snabbare än andra. Gotland står vid ett vägval. Förväntningarna ökar. Men vem skall betala? Vad skall staten stå för, vad kan näringslivet bidra med och vad måste vi klara själva?
Vad skall vi satsa på - och vad måste vi kanske lämna?
- Om du hade tio friska miljoner, vad skulle du göra då?
- Åtta av dem skulle jag satsa på våra etablerade och uppskattade länsinstitutioner, som länsteatern, och fria organisationer som Roma-teatern, Bläse kalkbruksmuseum, Bungemuseet med flera. De har alla svårt att få ihop ekonomin och är mycket beroende av ideellt arbete.
Resten går till det årligen växande antalet kulturevenemang. Det kommer många nya idéer, som behöver stöd för att komma i gång, men som på sikt kan och ska gå runt utan bidrag.
Jag ser ett problem med den nedmonterade "klassiska" arbetsmarknadspolitiken. På min tid som länsarbetsdirektör, var AMS den största sponsorn till kulturen här på Gotland. Lönebidrag och beredskapsarbeten gav både stöd till kulturella projekt och meningsfulla arbetsuppgifter för många. Nu finns nästan inga pengar till sånt.
- Vad vill du lyfta fram av förvaltningens arbete just nu?
- Just nu har vi chansen! Vi arbetar med ett nytt kulturpolitiskt program för kommunen, som skall läggas fram vid årsskiftet. Inför det behöver vi ha en bred debatt: Vad vill vi med kulturen på Gotland? Vad vill vi utveckla, både för professionella och amatörer, både för dem som utför och dem som konsumerar och njuter.
Kulturnatt i oktober
Samtidigt skall den nya borgerliga regeringen se över statens kulturpolitik. Då gäller det att föra fram våra krav på lika förutsättningar för ett brett och kvalitativt kulturutbud i hela landet.
Den 6 oktober har vi Kulturnatt igen. Kom med då! Besök den kultur som du vanligen inte brukar gå på. Utnyttja kulturen, som både lust och bildning! Och tala sedan med din politiker om vad Du tycker skall stå i kommunens kulturpolitiska program!