LIBERAL KOMMENTAR
Lanthandlaren är utrotningshotad. Enligt SVT:s granskning Hela Sverige har livsmedelsbutikerna blivit 2 000 färre sedan mitten av 1990-talet. Marknadsutvecklingen visar att konsumenterna efterfrågar småskalighet, men handlar storskaligt.
Medan Sveriges befolkning ökat med 700 000 har antalet små livsmedelsbutiker på landsbygden halverats. Butiksdöden hör ihop med samhällstendensen: Urbanisering, tidsoptimering och kostnadseffektivisering. Det är trender som tillsammans driver på utvecklingen mot fler köplador.
Många lanthandlare utanför allfarvägen för en ojämn kamp om marknadsandelarna. Att köpa mjölk och margarin i en annan butik än man köper blöjor och badskum är osmidigt för familjen som storhandlar i samband med arbetspendling.
Köpladorna är effektiva och många konsumenter är inte villiga att betala högre priser för att handla i mindre butiker. Samtidigt gör urholkningen av lanthandlarna att flera ombud för exempelvis apotek har försvunnit. Kampen för lanthandelns överlevnad är delvis en kamp för bygdernas överlevnad.
För bygdernas överlevnad har staten ett ansvar i form av en fungerande infrastruktur.
Skattebetalaren och entreprenören som driver en åretrunt-öppen lanthandel har precis samma rätt till fungerande infrastruktur och internetanslutning som den mer stadsnära Ica-handlaren. Ytterligare ett sätt att bekämpa butiksdöden är att fria lanthandlare går ihop och tillsammans pressar leverantörskostnaderna.
Till syvende och sist handlar all affärsverksamhet om försäljningssiffrorna. Den som värnar om att hela Sverige ska leva måste handla därefter.