Utsläppen av växthusgaser kan minskas genom Kyotoavtalet

Politik2005-03-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Åtta år efter undertecknandet har nu Kyotoavtalet trätt i kraft. Avtalet innebär att länderna lovar att minska utsläppen av växthusgaser, framförallt koldioxid. Målet är att minska de globala utsläppen från 1990 till 2012 med 5,2 procent. Även om avtalet nu har blivit bindande, sedan Ryssland också ratificerat det, blir det svårt att nå målet eftersom USA, som står för mer än en tredjedel av världens totala utsläpp, vägrat ställa upp på avtalet.
Dessutom behöver utsläppen minskas mer radikalt, om inte klimatförändringarna ska bli dramatiska. En minskning av koldioxidutsläppen med 80 procent till 2050 krävs enligt vetenskapsmän.

Australien utanför
Förutom USA har också Australien ställt sig vid sidan om avtalet, medan i stort sett alla andra industriländer står bakom det. Totalt har 171 länder ratificerat avtalet och de svarar tillsammans för mer än 60 procent av utsläppen. Men utvecklingsländer som Kina och Indien behöver inte minska sina utsläpp utan kommer istället att bidra med ökande utsläpp i takt med den snabba tillväxten i ekonomierna.
EU har satt upp en utsläppsminskning på åtta procent. Sverige har inom EU:s ram tillåtelse att öka utsläppen (främst på grund av att utsläppen redan är lägre än 1990) men regering och riksdag har utlovat en minskning på fyra procent. Till följd av de ökande utsläppen från trafiken är det dock osäkert om målet går att uppnå.

Sänkt bilskatt
Samma dag som Kyotoavtalet trädde i kraft lovade miljöminister Lena Sommestad att skatten på miljövänliga dieselbilar ska sänkas och att nya bilar ska beskattas i förhållande till koldioxidutsläpp istället för efter vikt. Det är en förändring i rätt riktning men räcker naturligtvis inte, bland annat eftersom förändringen bara ska gälla nya bilar.
Samma dag som Lena Sommestad gav positiva signaler förklarade finansminister Pär Nuder att han inte tänker lätta på beskattningen av biogasbilar. Trots att dessa bilar inte släpper ut någon koldioxid alls. Har inte Sommestad och Nuder pratat med varandra?

Lågt utsläppspris
Om de alternativa bränslena ska kunna öka sina marknadsandelar radikalt krävs framförallt besked om att de långsiktigt kommer att vara skattemässigt gynnade, vilket är högst motiverat med tanke på att de inte bidrar till koldioxidutsläppen. En utbyggnad av antalet tankställen runt om i landet är också en nödvändighet.
EU sätter en stor del av sin tillit till handeln med utsläppsrätter. Problemet är att tilldelningen av gratis utsläppsrätter för koldioxid blev så höga från början, att priset för att släppa ut mer koldioxid har blivit alltför lågt. Priset ligger nu runt sju euro per ton istället för de beräknade 20 - 25 euro som experter räknade med!