Vad är bättre än pappas jobb?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är det där arbetarrörelsen befinner sig nu? Föraktar somliga jobb för att de inte är tillräckligt högt avlönade?
Avgör lönens storlek?
Det är tydligen lönen som avgör arbetets värde. Då är det förståss läkare som gäller på den offentliga sidan. Men vi kan väl inte ha ett sjukhus med bara läkare. Undersköterskans jobb behövs lika mycket. Är då hennes jobb sämre för att det kräver kortare utbildning och inte avlönas lika högt?
Ericssons resonemang stämmer bättre i industrin. Där har man systematiskt avskaffat okvalificerade, lågavlönade jobb. Sånt kan ersättas med maskiner. På så sätt har löneläget i industrin kunnat höjas mycket kraftigt.
Ändå är det inte bara civilingenjörer som behövs. Någon måste städa och någon måste hålla ordning på lagret. Det är hederliga och nödvändiga jobb, även om de inte kräver så lång utbildning och avlönas rätt lågt. Ändå obehagligare tycks mig föreställningen att ungdomar bör sträva efter "att få bättre jobb än sin pappa och mamma". Då vill det verkligen till att veta hur olika jobb värderas. Om rörmokarens son blir högstadielärare, har han lyckats då? Har sjuksköterskan högre status än hårfrisörskan i Ericssons värld?
Uppvärdera sina egna jobb
Aldrig har jag tyckt att jag gjorde nån "klassresa" eller fick "bättre jobb" än mina småbrukande föräldrar. Jag har sett det som en förmån att jag fick studera och ta en akademisk examen, det var bra för mig helt enkelt.
Det finns en dubbelhet i arbetarrörelsens tänkesätt som alltid förbryllat mig. Dels har man strävat att uppvärdera sina egna jobb: byggnadsarbetare, affärsanställd, och alla de andra, som förr inte krävde någon utbildning, därför att utbildning inte fanns för vanligt folk. Dels har man ändå föraktat dessa jobb och menat att barnen måste få "något bättre". Där finns socialdemokratiska regeringars starka inriktning på bra utbildning för alla.
Men om jag ser mig omkring bland bekantas barn och barnbarn, så tycks det mig, att de som valde arbeten i sina föräldrars närhet, så att säga, det är de som lyckats bäst. Högskoleexamen är ingen säker karriärväg idag.
Betala mer i skatt
Lite grand slår Ericsson knut på sitt eget resonemang när han bland positiva faktorer räknar in "progressiva skatter". Han som strävat och lyckats få högre lön, han skall alltså i nästa varv betala högre skatt, för att åstadkomma utjämning.
Det var ju exakt den rundgången man blev tvungen att ändra på med den stora skatteomläggningen. I princip samma skatteprocent för alla, det är väl något slags rättvisa.
Även socialdemokrater måste nog fråga sig hur långt det är möjligt att ha "generös arbetslöshets- och sjukförsäkring". Kanske mår man bättre av att ha ett enkelt, lågkvalificerat och inte så högt avlönat jobb än att leva på bidrag år efter år.