Vad är kulturnämndens ansvar?

Politik2010-01-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kulturåret 2010 har börjat märkligt med efterdyningarna, eller stormvågorna snarare, av fjolårets "Scheja-vecka".
Eller är det rent av en typisk händelse på lilla Gotland. Den politiska kulturkretsen är så liten att det blir fritt fram för egna piruetter. Den politiska styrningen uteblir.

Kulturnämnden har vaknat
Men kanske är det som hänt det bästa som hänt på länge. Otydliga roller har blivit tydliga. Otydligt ansvar har blivit tydligt. Kulturnämnden i sin helhet har vaknat och börjar inse sin roll och sitt ansvar. För det är nog här problemet ligger.
I en beskedlig och tyst kulturnämnd som lämnat fältet fritt för någon att ta tag i och driva kulturfrågor. Den rollen har Inger Harlevi tagit med besked och med kraft. Utan att bli motsagd, varken i nämnden eller i samhället. Med undantag för medias debattartiklar och granskning. När det så blåser upp sitter hon ensam i bräcklig farkost.
Just detta är en viktig bakgrund till det som hänt.

Ett ekonomiskt kaos
Att nu be kommunens revisorer att göra en granskning är det enda raka. Någon måste lugnt och metodiskt trassla upp denna härva. Utan andra lojaliteter än de mot medborgarna.
Men jag hoppas att de inte bara tittar på alla dessa fakturor som seglar omkring, utan också ser på organisation och ansvar. För det är i organisation och ansvar som det brustit, som i sin tur lett till ett ekonomiskt kaos. Det skulle förvåna om inte kulturnämnden som helhet får en skrapa av revisorerna.
Det andra beslutet, att Kammarmusikfestivalen skall återbetala runt 100 000 kronor under de kommande tre åren, leder till frågor. Vem är festivalen? Vem har egentligen ansvar? Här finns ingen juridisk person som kan ställas mot väggen.
Tidigare fanns arrangörsföreningen Petrus de Dacia, men fick inte fortsätta. 2009 blev en mix av olika "spelare". Kulturnämnden som genom sin ledning tagit initiativ, Roxy som arrangör, Kultudralen som huvudman (även om olika åsikter råder inom styrelsen) och så motorn själv, Staffan Scheja. Försök få ordning på detta den som kan.
Alltså måste festivalens organisation ses över. Kanske kommer revisorerna också i denna del till någon form av förslag eller uppmaning. Det värsta scenariot nu är att Kammarmusikfestivalen går i graven, vilket vore olyckligt. Det är unikt att Gotland har fått låna Staffan Schejas goda namn och unika kontaktnät under 24 år.

Andra kulturarrangemang
Men det finns anledning till oro. Kulturnämnden måste diskutera sitt ansvar och vad man vill. För detta är inte det enda exemplet där nämnden ställt till det för viktiga kulturarrangemang, där stöd fryser inne och tumskruvar dras åt: Romateatern, Gotlands Musiken och Medeltidsveckan.
Kulturen är en viktig motor för utveckling på Gotland. Därmed måste kommunen ta ett helhetsgrepp där kulturen ges de resurser kom krävs för att kunna investera i framtiden. Stärka varumärket och dra hit verksamheter och människor i enlighet med Vision 2025.
När Gotland efter skickligt fotarbete blivit en kulturregion, måste man leva upp till denna nya status. Och det är kulturnämnden som helhet som har det ansvaret.
Efter det som hänt vore det märkligt om inte de politiska partierna aktiveras i sin kulturpolitik. Det är ju valår.