Vad händer med landsbygden?

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-01-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Befolkningsstatistiken kommer inom kort att visa hur utvecklingen är i de gotländska socknarna. Fortsätter befolkningsminskningen på landsbygden eller har vi under 2009 fått ett trendbrott som innebär att landsbygdsbefolkningen ökar? Målsättningen inom kommunen är att det ska råda inomregional balans. Det vill säga att landsbygden ska växa i samma procentuella omfattning som Visby.
Det är viktigt att det finns valfrihet vid val av boende. Valet av boplats påverkas av olika faktorer. Kanske främst av om det finns möjlighet till arbete, attraktivt boende och ett tillfredsställande serviceutbud. För att dessa grundförutsättningar ska gälla krävs nya initiativ av enskilda, näringsliv, organisationer och myndigheter.
2010-talet är ett decennium som kommer att kräva nya satsningar om inte landsbygden ska bli alltför glesbefolkad. Landsbygdsutvecklingen blir allt mer beroende av att de moderna kommunikationsmedlen i form av bredband med mera blir tillgänglig i samma utsträckning som i tätorterna. Tillgängligheten till samhälls- och kommersiell service måste stärkas. Bilar med rimliga driftskostnader är en annan fråga som kräver sin lösning samtidigt som kollektivtrafiken bör göras åtkomlig för så många som möjligt.
Inget annat län har ett så starkt beroende av jordbruket som Gotland. Ofta glöms det bort i diskussionen om tillväxt. Fortfarande är lantbruket omsättningsmässigt större än besöksnäringen. De största investeringarna sker inom animalieproduktionen. Det skulle vara förödande för landsbygden om investeringstakten avtar.
Förädlingen av livsmedel har varit välutvecklad på Gotland under många år på grund av en stark lantbrukskooperation som under 70-, 80- och 90-talen investerade i slakteri, mejeri med mera.
Inom grönsaksodlingen har det byggts upp flera förädlingsanläggningar med god konkurrenskraft. Efterhand som jordbruksproduktionen avreglerats alltmer och gjorts starkt beroende av världsmarknadens villkor har det gjorts allt mer omfattande storleksrationaliseringar som inneburit att förädlingsgraden av livsmedel på Gotland minskat.
Det finns för närvarande ett starkt intresse att utöka den småskaliga matproduktionen. Genom initiativ av den centerpartistiske jordbruksministern Eskil Erlandsson görs nu särskilda satsningar för att lyfta matlandet Sverige. Det är viktigt att Gotland är med i den satsningen inte minst på grund av den starka koppling som finns med besöksnäringen.
De stora volymerna av livsmedelsråvaror som produceras på ön kräver en rationell insamling och förädling för att bli konkurrenskraftiga på marknaden. Huvuddelen av produkterna måste nå marknader utanför Gotland. Avsättningstrygghet till rimliga priser är grunden för att jordbruket ska fortsätta utvecklas och utgöra grunden för sysselsättningen på den gotländska landsbygden. Frågan är om det finns tillräcklig fokus på den frågan i diskussionen om den regionala utvecklingen?