Vad händer med varumärket Sverige?

Anders Parment.

Anders Parment.

Foto:

Politik2010-01-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
har det duggat tätt av dystra rapporter om hur Sverige halkat efter inom såväl det ena som det andra området. Hur ser framtiden ut för svenska varumärken, och mänskliga sådana?
Det frågar jag Anders Parment, ekonom och forskare inom ämnet.

verkligen något modernt som tillhör kapitalismen? Eller har det alltid funnits varumärken?
- Man har ju pratat mycket om varumärken under 90-talet och 00-talet, och kanske lite mindre i dag. Men varumärken är inget nytt. Även hantverkare och bönder före industrialismen hade vad man kallar renommé. I dag säger man att man jämför sig med andra. Varumärke handlar både om funktionella egenskaper och om det som har med känsla och upplevelse att göra. Allt har ett varumärke, en stad, en person, ett företag. Norrköping, Björn Ranelid och Stockholms universitet.

huvudingredienserna i ett framgångsrikt varumärke?
- Att det upplevs som socialt attraktivt. Rusta är ett exempel på en lågpriskedja som inte anses attraktivt bland unga, medan Ryanair, som också är ett lågprisföretag, är accepterat. Det handlar om att finnas i rätt grupp.

för Sverige som nation i fall Saab försvinner från landet?
- För den svenska nationella stoltheten betyder det en del. Men för unga är nationalstaten inte lika viktig. Man har rest mer och umgås mer fritt över gränser.

spår du kommer vara viktiga för Sverige i framtiden?
- Vi är bra på musik, arkitektur, design och kläder. Det sker en omorientering just nu och det är bättre att dra fördel av utvecklingen i stället för att hålla fast vid något som inte kommer tillbaka.
- Starka svenska varumärken i dag är H&M, Ikea, Skype, en rad it-företag och klädföretag såsom Acne.
- Länder som Kina och Indien kommer konkurrera ut oss vad gäller billig ingenjörskapacitet, men där kan vi fortfarande stå för utveckling, samordning och marknadsföring.

på utvecklingen att allt fler vill göra sig själva till ett varumärke? Alltså att människor blir produkter i viss mån?
- Människor inspireras av kända personer som Beyonce och Dr Phil. Unga i dag har höga ambitioner. Om man planerar att starta ett eget företag eller gillar att jobba i projekt, så gör ett varumärke att fler vill kontakta en. Facebook handlar mycket om det. Men det är ju aldrig några som skriver att de var ledsna och gick in och grät på toaletten utan det är ju bara statusrader som "ännu en helg i NY" eller "fantastisk middag i skärgården".
- För unga människor är det här med image-byggande något som kommer naturligt. Kritiken att unga är image-orienterade handlar om att de funderar mer på vilka de är och hur de uppfattas. Det finns så många möjligheter och val. Sex and the city-kulturen är ett ideal för väldigt många.

backlash?
- Nej, i alla fall inte än. Visst finns det några som flyttar ut på landet och vill ta det lugnt. Men jag har gjort intervjuer med väldigt många unga och de flesta eftersträvar metropollivet.
- Förut var man stressad för att man inte kunde försörja sin familj, i dag blir människor stressade av att inte kunna förverkliga sig själva.