Vad har egentligen Nordstream i pipelinen?

Politik2007-09-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Varför skall Nordstreams omtalade gasledning dras genom östersjön och förbi Gotland? Att lägga ledningen på land skulle innebära både lägre konstruktions- och underhållningskostnader. Svaret är att en sådan ledning skulle passera genom Vitryssland och Polen, länder som Ryssland har en allt sämre relation med. Gasledningen beräknas ha en livslängd på 50 år. Under den tiden kan något av dessa länder mycket väl bestämma sig för att markant höja transitavgifterna. Med gasledningen på plats är det i så fall bara att bita ihop och betala. Det vill inte ryssarna riskera.
Jo, Gazprom har nog skäl att vilja dra gasledningen längs östersjöns havsbotten. Men vad tjänar egentligen Sverige på affären? Ingenting. Vi efterfrågar inte Rysk gas. Däremot är projektet förenat med flera nackdelar för oss.

En viktig aspekt är miljön. Gasledningen skulle dras i känsliga områden, bland annat genom områden där det tidigare förekommit ammunitionsdumpning.

En annan aspekt är den säkerhetspolitiska. Gasledningen skulle dras genom militärt känsliga områden. Bland annat övningsområden för u-båtar. Många har också pekat på den säkerhetspolitiska risk, som den obemannade servicestationen som Nordstream vill bygga strax utanför Gotlands kust, kan komma att innebära. Vad händer om Rysslands flotta kräver att få patrullera dessa vatten? I skuggan av Putins allt mer auktoritära styre, borde det oroa oss, att Nordstream till 51 procent ägs av det ryska statliga energibolaget Gazprom? Kopplingarna till den gamla politiska makten i Ryssland och DDR är många. VD för Nordstream är en före detta Stasimajor, en gammal vän till Putin.
Allt detta är otrevligt och inbjuder till eftertanke. Rysskräcken är ibland just det. En instinktiv misstänksamhet som många svenskar känner för den gamla arvfienden. Men ibland finns det skäl att vara oroad. Är detta ett sådant fall?

Alla dessa frågor diskuteras förresten utförligt i en "hearing" i den digitala TV-kanalen Axess imorgon kväll. Medverkar gör experter och beslutsfattare om den rysk-tyska gasledningen, representanter för Nordstream och för försvarsmakten samt experter på bland annat Tyskland och Ryssland. Den som har tillgång till Internet kommer också att kunna ladda ner programmet från TV-kanalens hemsida. Viktigt och intressant.