Vad innebär rättvisa för dig?
Vilka får 77 äpplen och vilka får 23. Hanna Westerén diskuterar rättvisa och fördelningspolitik.
Foto: KEITH MYERS
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För oss socialdemokrater handlar rättvisa om mer jämnt fördelade resurser, om att göra samhälleliga institutioner och nyttigheter mer tillgängliga för alla som är i behov av dem. Också ifråga om beskattning har vi socialdemokrater haft rättvisa som ett överordnat begrepp, där vi sett det som självklart att skatt ska betalas efter bärkraft.
Den som tjänar mer ska också betala mer eftersom han/hon helt enkelt har större möjlighet att bidra till vårt gemensamma.
Slagit sönder rättvisan
De så kallade nya moderaterna har på sistone på ett försåtligt sätt utmålat sig själva som rättvisans riddare. Det är faktiskt skrattretande att man vågar slänga sig med sådana begrepp, när vi vet hur den moderata ekonomiska politiken fullständigt slagit sönder allt vad svenska rättvisesträvanden heter.
Massiva skattesänkningar har genomförts och i debatten har det hetat att låg- och medelinkomsttagare skulle gynnas. Det är sannerligen en sanning med modifikation.
Enligt LO:s granskning har den halva av befolkningen som tjänar mest håvat in 77 procent av skattesänkningarna. Den återstående halvan, som således är låg- och medelinkomsttagare, har endast kunnat räkna hem 23 procent av skattesänkningarna till sina plånböcker. Dessutom har skattesänkningarna för många låg- och medelinkomsttagare blivit ytterst marginell eftersom a-kassa, fackföreningsavgift och trafikförsäkring blivit dyrare. Klyftorna har, föga förvånande, ökat markant.
Skattesänkningarna har finansierats med pengar från socialförsäkringssystemet. Helt i enlighet med statsminister Fredrik Reinfeldts (m) ambition; att öka klyftan mellan arbetstagare och dem som får pengar från våra trygghetssystem.
Inte nog med att socialförsäkring och a-kassa urholkats, dessutom beskattas förmåner från trygghetssystemen (till exempel sjukpenning och föräldrapenning) högre än för den som får motsvarande summa i lön.
Skatt efter bärkraft
Principen om skatt efter bärkraft är alltså fortfarande inte någon moderat devis, och därmed inte heller rättvis beskattning. Detta har också landets pensionärer blivit varse, de får inte heller ta del av något jobbskatteavdrag.
För oss socialdemokrater är det självklart att pension är uppskjuten lön och ska beskattas på samma vis. De rika blir rikare, de fattiga fattigare och välfärden töms på resurser. På vilket sätt är det rättvist?
Ta dig en funderare på vad rättvisa innebär för dig. För mig har ordet en väldigt tydlig innebörd och det handlar alltid om fördelning. Att alla människor i Sverige ska ha möjlighet att leva ett värdigt liv, oavsett om de är friska eller sjuka, arbetande eller arbetslösa. Är det rättvist att den halva av befolkningen som redan har det bäst, får 77 procent av skattesänkningarna, medan den andra får nöja sig med 23 procent?
Fördelning har vi alla sysslat med sedan barndomen. En hög med 77 äpplen åt mig som redan har äpplen sedan förut, medan du som har färre eller helt saknar äpplen får nöja dig med 23 stycken, var inte rättvist då. Det är det inte nu heller.
Fördela efter behov
Valet den 19 september handlar om rättvisa, men begreppet verkar just nu fyllas med ny innebörd. För oss socialdemokrater handlar rättvisa alltid om att fördela efter behov. Vad innebär rättvisa för dig?