Vad tjänar CSN på bra service?

Politik2007-06-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Centrala studiestödsnämnden (CSN) är inte känd för sin utmärkta service. Det här har landets studenter känt till länge och i går kom så centerpartiet med ett förslag på hur studiemedelshanteringen kan förbättras. Låt helt enkelt bankerna ta över CSN:s uppgifter.
Det kan låta radikalt, men man behöver bara rikta blicken mot Finland för att se ett fungerande sådant system.
Där är det den så kallade Folkpensionsanstalten (FPA) som, utöver att ansvara för utbetalning av barnbidrag, bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning med mera, handhar ansökningar om studiemedel. Studiemedlen består av två delar: dels ett statligt bidrag som betalas ut av FPA och dels en lånedel. För lånedelen går den finska staten in som garant när studiemedel beviljats och studenterna kan sedan gå till valfri bank och med staten i ryggen ansöka om lån.Om ett liknande system infördes i Sverige skulle motsvarande myndighet, det vill säga Försäkringskassan, kunna vara den som avgör vilka som är berättigade till studiebidrag och statsborgen. Reglerna för detta skulle inte behöva skilja sig gentemot dem som finns redan i dag.

Däremot skulle förslaget innebära en ökad valfrihet för studenterna. I stället för ett CSN skulle de ha ett antal olika banker att välja mellan. Dessutom förenklar det att ha ärenden om studiemedel, barnbidrag, bostadsbidrag och så vidare samlade till en myndighet, inte minst för de som söker bidragen. På samma sätt är det smidigt för de studenter som redan är kunder i en bank att kunna sköta studielånen samtidigt som man gör andra bankärenden.

Men de stora vinsterna för studenterna är nog ändå en ökad service. Låt säga att man till exempel önskar ha personlig kontakt med en handläggare. Den som behöver prata igenom sina studielån med en CSN-anställd har 14 kontor att välja på, i hela landet. Att jämföra med de hundratals bankkontor som finns. Vidare är öppettiderna på CSN-kontoren vanligen ett par timmar per dag. Två till fem dagar i veckan. Vilket överträffas flera gånger om av bankerna, som ändå inte är kända för sina långa öppettider.
I en första kommentar i går tvekade utbildningsminister Lars Leijonborg att ställa sig bakom ett avvecklande av CSN. Istället vill han utreda hur myndighetens service kan förbättras. Det går säkert att komma en bit på den vägen, genom att sätta upp nya mål för verksamheten eller att skjuta till nya pengar. Men faktum kvarstår, för CSN är varje student som ringer upp eller gör ett besök en extra kostnad. För en bank är samme student en potentiell framtida kund. Då är det inte särskilt svårt att räkna ut vilken av aktörerna som har störst intresse av att ge en god service.