LIBERAL KOMMENTAR
Årets viktigaste undersökning är presenterad. Jag pratar inte om de ofta väldigt uppmärksammade näringslivsenkäterna, utan om Statistiska Centralbyråns medborgarundersökning. Här får vi en signal om vad gotlänningar tycker om regionens verksamhet, kvalitet på olika tjänster och kanske viktigast av allt – möjlighet till inflytande.
Resultatet visar att gotlänningar är relativt nöjda med utbildningsmöjligheter, fritidsmöjligheter och trygghet. Mindre nöjda är man med kommunikationer, bostäder och arbetsmarknad. Även regionens verksamheter får lågt betyg – knappt godkänt. Än värre står det till med inflytande. Inflytande index är 32 på en skala från 1 till 100. Sämst går det för faktorerna kontakt, påverkan och förtroende. Totalt sett ligger Region Gotland sämre till än genomsnittet av undersökta kommuner.
Undersökningen borde föranleda en hel del aktivitet från regionens sida.
Ett område som jag och andra politiker borde titta extra noga på är förtroende och påverkan där betygen är väldigt låga. Varför känner gotlänningar att de har lågt förtroende och dåliga möjligheter att påverka? Förtroende tror jag till stor del handlar om hur vi politiker agerar. Saker som den omtalade sommarfesten som drivs igenom trots kompakt motstånd från en majoritet av gotlänningarna är en sak som skickar ut helt fel signaler om lyhördhet.
Att många politiska beslut tas med hänsyn till olika intressegruppers bästa snarare än till hela Gotlands bästa för ögonen är också något som sänker förtroendet för politiker. Säga vad man vill om gotlänningar, men dumma är de inte, och när miljö- och hälsoskyddsnämnden gravt åsidosätter sitt ansvar och går andra ärenden än vad de är satta att göra, som i fallet med kalkbrytning i Bunge, så påverkas självklart förtroendet för politiker.
Det finns många andra exempel där politiker fattar beslut på andra premisser än hela Gotlands bästa, exempel där olika särintressen eller i värsta fall vänskapsband går före, och det är lika sorgligt varje gång det sker. Här ligger sannolikt en stor del av förtroendeunderskottet.
Sedan får man i ärlighetens namn säga att ibland handlar det också om brist på information eller missförstånd. Jag får ofta förklara och försvara politiska beslut (även sådana som jag själv inte varit med och tagit), där det efter en stunds diskussion ofta går upp ett ljus för personen i fråga. Ibland slutar det visserligen med att jag blir avförd som en idiot, och då får jag ta det som nyttig feed-back.
Oavsett vad orsaken till de låga betygen är så förtjänar den här enkäten minst lika stort fokus som näringslivsenkäterna. Det är trots allt medborgarna som Region Gotland finns till för. De signaler som resultaten skickar måste hanteras och analyseras.