Om Campus Gotlands utbildningsvägar i Östersjön, vet jag inte mer än tidigare.
Åke Svensson skriver i GF 12/10 om den gemensamma avsiktsförklaringen mellan UUCG (Uppsala universitet Campus Gotland) och Region Gotland att det finns ”en tydlig viljeyttring till samverkan på flera viktiga områden och där de olika utbildningsvägarna passar väl in i det gotländska samhället”.
Ord, ord men inga exempel, ingen redovisning av diskussioner och tankearbete.
Lennart Lindgren skriver om att det glöder på landsbygden och att Fårös utvecklingsbolag bjudit in rektorsrådet från Campus Gotland för ”information och tankar om Uppsala universitets möjligheter att bidra i en landsbygdsutveckling ” och att det blir en motor.
Återigen ord, ord, ord men inget tydligt innehåll om vad Campus Gotland arbetar med, hur utveckling skall ske, hur regionen är involverad eller hur man tänker sig utvecklingen mot grannländer i Östersjön. Om man räknar med kommunikationer som måste utvecklas i luften, på havet och med webb eller vad kan Gotland exportera?
Positionering
Hur kommer det sig att det är så svårt att vara konkret? Varför är det så omöjligt att involvera människor som sådana. Skapa intresse för en utveckling av Gotland inte bara inåt utan utåt mot grannländerna i Östersjön.
Det finns ett otäckt sätt att positionera sig på den här ön. Jag håller på med mitt och har jag väl satt mig i den här positionen, ska inget rubba mig. Inte heller behöver jag anstränga mig till att hålla kontakt med människor runt om. Eller låta skapa nya nätverk.
Ett är säkert, en högskola borgar för bredare utveckling och en annorlunda sådan än det som ofta är för dagen, kalksten, mat och lantbruk.
Viktiga exempel är främst miljöarbete, hav och vatten, regional utveckling i Östersjön men också jämställdhet och demokrati, funktionsnedsättning, konst, historia och arkitektur etcetera.
Landsbygdsupproret
När landsbygdsupproret startade växte tanken fram att man skulle arbeta tillsammans, utbyta idéer. Hjälpa varandra, dra nytta av varandra, bli kreativa men framförallt se till att utvecklingsarbetet blev lustfyllt.
Vid upprorets början fanns två utvecklingsbolag, i Vamlingbo och Östergarn. Frivilliga krafter har sedan ställt upp med sin kunskap och hjälpt andra orter att skapa nya utvecklingsbolag. Faran är att utvecklingsbolagen i stället för att fortsätta med en gemensam landsbygdsutveckling, blir varandras konkurrenter.
Kvalitetsbedöming
För att Campus Gotland skall kunna utvecklas krävs att Uppsala universitet bidrar med både en rejäl budget och utbildningsplatser. Flyttar över verksamhet till UUCG. Kvalitetsutveckling pågår ständigt vid högskolor.
Det innebär bland annat att man måste uppge alla medarbetares utbildningsbakgrund. Utifrån anställdas bakgrund kan man utläsa vilken kvalitet och utvecklingspotential en högskola har.
Gjorde man samma kvalitetsbedömning av personal i regionen, skulle det kanske skaka liv i vissa enheter. Det tydliggör om inte annat bromsklossar i ett system.