Vägen förgrenar sig för Saab

Politik2009-12-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har stormat kring Saab det senaste året. Efter ett långt och mödosamt arbete för att få en ny ägare i Koenigsegg föll det hoppet på mållinjen. Sett i backspegeln har rapporteringen påmint om en dokusåpa, där turerna kring finansiering och ägande varit allt annat än seriösa och mest verkat handla om hur man ska få ut mesta möjliga statsstöd och statsgaranterade lån.

Att sedan oppositionen nappat på inviterna och fiskat röster med löfte att staten ska lösa alla problem är kanske mest tragiskt. Statlig biltillverkning löser inte bilindustrins kris idag - lika lite som statliga subventioner till varven under 1970-talet löste den krisen. Vill staten göra något för bilindustrin borde det snarare vara att sänka skatten på arbete så att industrin får en ökad strukturell lönsamhet - men det har det varit påfallande tyst om.
Ur askan av Koenigseggs grusade bud har en ny enskild aktör trätt fram: BAIC. Den kinesiska biltillverkaren var med i det första budet som föll och håller sig nu framme för att köpa äldre modeller som inte längre är gångbara i västvärlden kan i förstone verka bra, även för Saab. Det är en bra chans för kineserna, det är inte varje dag som möjlighet att få tekniköverföring i stor skala uppstår.

Att företaget, som det sägs nu, ska köpa äldre modeller som inte längre är gångbara i västvärlden kan i förstone verka bra, även för Saab. Om ekonomin stärks så att man kan få ut sina kommande modeller på marknaden har man en reell chans att överleva. Utan det riskerar man en snar bankrutt och konkurs.

Samtidigt är det svårt att inte vara kluven, även om de modeller som säljs har några år på nacken så är det också en fråga om att exportera kunnandet. Sverige har under lång tid plågats av att vi har ett högre kostnadsläge än i omvärlden. Det gör att en förutsättning för att industrier ska kunna överleva här är att de är mer tekniskt avancerade och producerar varorna rationellare.

När nu den några år gamla tekniken överförs så minskar kunskapsgapet. Vad som händer i nästa led är oklart. Kommer BAIC ha vidareutvecklat modellerna hemma i Kina och komma in som nya konkurrenter här hemma på Saab:s hemmaplan? Ingen vet.
Samtidigt är det naturligtvis så att om Saab inte skulle sälja det man har hotar konkursen direkt runt hörnet. Det är ett betydligt värre alternativ som naturligtvis gör att man inte kan vara alltför petig med sådant som något år gammal teknik och den långsiktiga utvecklingen.
Vad slutresultatet av de senaste turerna blir är ännu ett oskrivet blad. Men innan året är slut har vi säkert hunnit få se både fler populistiska utspel om statsmiljarder till biltillverkning och fler gamar som cirkulerar kring det haltande Saab. Man kan bara hoppas att det ur askan reser sig en stadig fågel Fenix som levererar bilar och jobb även i framtiden.