"The Way Back" är titeln på en bioaktuell Hollywoodfilm med svenske Gustaf Skarsgård i en av rollerna.
Handlingen följer en grupp Gulagfångar som bestämmer sig för att rymma och gå den långa vägen genom Asien till Indien. Filmen är grundad på en bok som väver in olika öden som drabbade sådana Gulag-rymlingar.
Filmen är i grunden en äventyrsberättelse. Som sådan borde den locka ungdomar till biograferna. Frågan är dock vad svenska ungdomar skulle få ut av att se filmen. Risken är stor att de inte skulle förstå någonting av handlingen. 90 procent av svenska ungdomar vet nämligen inte vad Gulag var för något.
Med anledning av 20 årsjubileet av Murens fall genomförde Demoskop i höstas en undersökning om vad skolungdomar kände till om kommunismen.
Resultatet visade på en skrämmande okunskap.
Förutom att få kände till att fånglägren i Sibirien funnits var det nästan 45 procent av ungdomarna som kryssade i att det totala antalet offer för kommunismen under nittonhundratalet var en miljon eller mindre. I verkligheten anser en relativt samlad forskarfront att det handlar om runt hundra miljoner människor som fallit offer för marxistiska regimer.
Den kommunistiska erfarenheten delas av miljoner människor i både Europa och Asien. Inte minst gäller det för många europeiska länder, vilka vi nu ingår i en politisk union med. För att svenska ungdomar ska kunna bli fungerande europamedborgare måste de känna till kommunismens historia. Här har skolan ett viktigt ansvar.
Okunskapen om kommunismens historia är dock inget specifikt ungdomsproblem. Det är snarare ett nationellt problem. Under kalla kriget odlades i Sverige en kultur där man förteg kommunismens brott.
Nu har de socialistiska regimerna i Europa fallit. Men i Sverige sitter vi kvar med en stukad historiesyn. Vi är helt enkelt inte medvetna om vilka fruktansvärda omständigheter som rådde i många av våra grannländer.
En följd härav är att man i svensk radio kan få höra gamla kommunister sitta och beskriva sitt politiska engagemang som ett för rättvisa och solidaritet. Och detta utan att någon journalist ställer de ganska självklara motfrågorna.
En annan följd är att man i svenska skolor ofta ser elever som bär kommunistiska symboler. Vilket kanske delvis har sin förklaring i att 90 procent av dem inte känner till historien bakom. Om man vet något om vad kommunism är så blir symbolerna med ens mycket motbjudande.
Om vi vill ha ett samhällsklimat där det öppna samhällets värderingar är bättre rotade har vi precis som rymlingarna från Gulag en lång väg att gå. En bra början kan vara att ta med någon ung släkting på bio och se filmen "The Way Back".