Vägpris när? Nu, nu, nu!

Man kan inte som statsministern avfärda 7?000 människor på marsch och färjeupproret som "löjliga poänger".  Reinfeldt har blivit maktfullkomlig. Alla människor måste vara förändringsbenägna, så ock politiker och det är kanske den största utmaningen vi står inför.
foto: signe sved söderlund/ gt arkiv

Man kan inte som statsministern avfärda 7?000 människor på marsch och färjeupproret som "löjliga poänger". Reinfeldt har blivit maktfullkomlig. Alla människor måste vara förändringsbenägna, så ock politiker och det är kanske den största utmaningen vi står inför. foto: signe sved söderlund/ gt arkiv

Foto: Sveds Signe Söderlund

Politik2012-07-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu, är nu, vilket är detsamma som i detta ögonblick, eller hur? Eller har jag händelsevis missuppfattat något? På Gotlandsupprorets banderoller förra söndagen stod att läsa Vägpris.nu, inte Vägpris 2017.


Nu, på momangen
Hur svårt kan det vara att förstå att demonstrationen för Vägpris.nu gäller i denna stund. Gotlänningar som fastlänningar efterfrågar faktiskt lägre priser i detta ögonblick, nu i meningen " på momangen".

I ett slag önskar alla lägre färjepriser för att öns näringsliv skall kunna blomstra. Det finns en önskan oavsett om man är stadd vid kassa att kunna resa med glädje hit och dit. Närsom, hursom oberoende om man tillhör fotfolket som tänker campa över en helg på ön eller får plötslig lust att njuta av en musical på Oscars.


Ön och besöksantalet sjunker
Ingen, säger ingen, förespråkar i denna stund lägre priser på färjorna först år 2017. Det är nu som gäller. Nu nu nu. Om gotlänningarna skall vänta till 2017 på sänkta färjepriser, kan man fråga sig vad som kommer att sjunka dessförinnan, ön eller besöksfrekvensen.

Jan Björklund, folkpartiets ledare hävdade under politikerveckan att han inte kunde uttala sig om Gotlandstrafiken eftersom förhandlingar pågår. Hallå, säger jag bara. Ett sådant uttalande visar på en djup okunnighet om problematiken och ett dåligt påläst fotfolk vid hans sida.


Inga förhandlingar
Det pågår ett upphandlingsförfarande för tillfället men inga förhandlingar. Det ger i sin tur utrymme för påtryckningar som demonstrationer, namninsamling, lobbyverksamhet av skilda slag.

Det är ett demokratiskt utspel för Gotlands överlevnad som kan tyckas självklar. Avtalsperioden sköts som bekant upp två år vilket borde ge utrymme för samtal och en omförhandling av det avtal som nu gäller. När förhandlingarna kommer i gång i oktober, så gäller de den kommande periodens upphandling av färjetrafiken från 2017. Fram till dess är det fem långa år.

I regionens frukostmöten med partiledarna tog man upp färjetrafiken. Men i det så kallade Almedalsdokumentet som överlämnades står det inte ett ord om färjepriserna just nu och fram till 2017. Inget sägs om den nuvarande kostnadsprisstegringen.


Rekorddyr semesterresa
Regionens förhandlare har två olika uppgifter vid sina uppvaktningar i Rosenbad. En omförhandling av nuvarande färjeavtal, som skulle öka resande strömmen till ön påtagligt. Hitresande besökare har under veckan som gått tydligt uttalat att "de aldrig någonsin bokat en sån dyr semesterresa".

Är det rimligt och möjligt för regionens förhandlare att hålla två bollar i luften samtidigt, månntro? Alltså sänkta färjepriser redan nu, och genomföra detta innan årets slut samt icke minst verka för fortsatta lägre färjepriser från 2017.

Gotland behöver tuffa förhandlare. Folket finns bakom.