Våld kan inte mötas med våld

Politik2011-07-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De flesta av oss gick till sängs i fredags med ett terrordåd mot Norges regeringsbyggnader i huvudet. Några av oss hörde även att unga socialdemokrater hade skjutits på en ö i Norge. På lördagsmorgonen fick vi veta vidden av det hela. 76 döda i två terrordåd som verkar vara en mans verk. En man med starka högerextrema åsikter, så starka att det till sist slog över.

Vi kunde själva ha drabbats av det meningslösa våldet när en självmordsbombare i Stockholm delvis misslyckades och dog själv i vintras. Det var inte en fråga om det skulle ske ett nytt terrordåd i Norden, det var frågan om när. För det internationella våldet når över hela världen även om just det här i Norge verkar vara en ensam norrmans dåd.


Hatet legitimerar
På Facebook och bloggar dök det ganska snart upp mer hat, riktat mot muslimer och krav på stängda gränser, som jag hoppas att dessa främlingsfientliga mår illa idag när det visade sig att det var en av deras egna som var den skyldige. Deras hat legitimerar de som gör dessa ofattbara dåd då massmördaren anser sig ha samhällets, och vissa partiers, stöd för det.

Våldet har många ansikten och det som var en attack mot Socialdemokraterna i Norge kunde ha varit mot vilket parti som helst. Sinnesjuka människor finns det överallt. Jag blev själv drabbad häromdagen på en sajt när jag blev mordhotad av en sannolikt sjuk människa.

Massmorden var egentligen ett angrepp mitt i livet mot demokratin. Vi får inte sluta oss och möta våld med våld på grund av det här utan demokratin måste stärkas och försvaras än mer, precis som den norske statsministern Stoltenberg (Arbeiderpartiet) sa i sitt fina tal i lördags.


Bättre politik
Både de höger- och vänsterextrema grupperna måste hållas kort och Anna Ardins artiklar förra veckan om högerextrema partier blir än mer aktuella. Det hat dessa grupper har måste på alla sätt bemötas liksom det hat som extremister/fundamentalister från alla sidor bär på.

I grunden måste det bli en märkbart bättre politik som mycket lättare får inflyttade till Sverige att få en egen försörjning. I skolorna måste alla barn få bli sedda och att bråkiga barn få den hjälp de behöver. Mobbade barn måste få stöd.

Barn som inte syns kan hamna i extremgrupper och på sikt bli nästa massmördare eller självmordsbombare. Barn som syns blir i de flesta fall goda medborgare. Har vi råd att råd att låta barn bli osynliga?