Våld mot kvinnor är en skam

Kvinnor i Malmö demonstrerar mot mäns våld mot kvinnor. Det grymma är att kvinnor oftast möter våldet i "hemmets lugna vrå", där hon borde känna sig trygg.

Kvinnor i Malmö demonstrerar mot mäns våld mot kvinnor. Det grymma är att kvinnor oftast möter våldet i "hemmets lugna vrå", där hon borde känna sig trygg.

Foto: Stig-?ke Jˆnsson / SCANPIX /

Politik2011-11-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I fredags var det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Att en sådan dag skall behövas i vår tid är plågsamt. Men verkligheten är grym. En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid enligt Amnesty. Tidningen The Economist konstaterar att mördandet av kvinnor motsvarar en Förintelse vartannat till vart fjärde år. Känns osannolikt. Men våldet känner inga gränser. Det finns i alla samhällsklasser och kulturer över hela världen.


I hemmets lugna vrå
Visst, män utsätts också för våld, omfattande våld. Inte minst i krig och i kriminalitet. Men det grymma är att kvinnor oftast möter våldet i "hemmets lugna vrå", där hon borde känna sig trygg. Men icke. Ett våld som kan vara svårt att komma åt, även i ett samhälle med lagar som förbjuder våld eller att internationella överenskommelser ger kvinnor rättigheter.

Vilka är det som utöver detta våld mot kvinnor? Jo, män i deras närhet. Inte så konstigt då att kvinnor reagerar och att det kan ta sig uttryck som nu med Turteaterns uppmärksammade föreställning i Stockholm av Valerie Solanas SCUM-manifestet. Av en del tolkat som att män borde utrotas, men av fler att män och manlighet måste skärskådas. Ytterst en protest mot det våld som bevisligen män utövar mot kvinnor i stor omfattning. Manifestet uppmärksammar också det patriarkala samhället, där mannen sätter normen och kvinnor hålls utanför planer och beslut.

Uppenbarligen har en del män provocerats av denna teaterföreställning som nu måste bevakas och skyddas av polis. Man tar sig för pannan inför denna infantila reaktion. Bättre vore att ta upp den kastade handsken och delta i en humanisering av samhället. Inte kan väl de som nu hotar Turteatern mena att det är fel att protestera mot att kvinnor utsätts för våld och förnedring? Skärpning gubbar!


Den utbredda sexhandeln
Ute världen är det ofta genom krigen som våldet fortplantar sig och brutaliserar samhälle och vardagsliv. Lägg därtill den utbredda sexhandeln som innebär ett brutalt våld mot kvinnor och flickor. En till två miljoner dras in i denna handel varje år.

I skottgluggen, för detta våld och annat våld mot kvinnor, står kvinnans kropp och hennes sexualitet. Samtidigt blir man helt matt när maktens män, Berlusconi och förre IMF-chefen Strauss Kahn, ägnar sig åt sexuella övergrepp på kvinnor eller flickor och verkar tycka att det är OK.

Men våld är aldrig OK, varken fysiskt eller verbalt. Det måste stävjas tidigt med nolltolerans mot barnaga och mobbning, och sexövergrepp. Självklart måste alla reagera och protestera mot allt våld, här hemma och ute i världen. Säga ifrån när vi ser eller anar våld.

Effektivisera socialvårdens och polisens arbete för att spåra och förebygga våld i samhället. Och skolans roll som är viktig. Alla har ett ansvar.

Region Gotland arbetar föredömligt med olika projekt för att uppmärksamma våld mot kvinnor. I fredags genomfördes ett seminarium om sambandet mellan manlighet och våld och hur våldet kan förebyggas.