Våldtäkter är ett effektivt massförstörelsevapen
Hösten 2009 antog FN:s Säkerhetsråd viktiga resolutioner om kvinnors rättigheter. Det är denna resolution som öppnat för Margot Wallströms nya uppdrag i FN.
Foto: Peter Arwidi / SCANPIX /
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är denna resolution som öppnat för Margot Wallströms nya uppdrag i FN. Där sägs att en särskild representant skall leda och stärka FN:s arbete mot detta våld. Det slås fast att kvinnors säkerhet måste bevakas vid fredsbevarande insatser.
Det sexualiserade våldet
Egentligen en självklarhet, men icke i verkligheten. Det talas också om förebyggande åtgärder för att motverka våld. I Sverige har de svenska fredsbevarande styrkorna under lång tid fått information och utbildning av organisationen Kvinna till Kvinna för att bli medvetna om kvinnors situation och det sexualiserade våldet.
På senare år har denna utbildning plockats bort, vilket är oklokt av försvarsmakten, eftersom det handlar om trovärdighet i arbetet för internationell fred och säkerhet. Redan resolution 1820 från juni 2008 fördömer våldtäkt och sexualiserat våld i konfliktsituationer, kräver att förövare ställs inför rätta och att amnesti inte beviljas för dessa brott. I oktober 2009 antogs så resolution 1889, som sätter fokus på att stärka kvinnors roll och deltagande i fredsprocesser.
Den är en påminnelse om resolution 1325 som antogs för snart tio år sedan, som kvinnoorganisationer sedan dess kämpat för att få en tillämpning av. Dessutom krävs mer jämställda fredsstyrkor i konfliktområden.
Kvinna till Kvinna driver på
Allt detta behöver världen påminnas om. Fler än 20 000 kvinnor våldtogs under kriget i Bosnien-Hercegovina. Minst tio gånger fler har hittills våldtagits i konflikten i Kongo. I våras tog organisationen Kvinna till Kvinna initiativ till en träff mellan kvinnor från de båda länderna för att stötta varandra.
Ett möte som Afrikakännaren Marika Griehsel filmade. Denna mäktiga dokumentärfilm "Kvinnornas krig" hade världspremiär i Stockholm den 2 februari och belyser det sexuella våldets förödande konsekvenser för individer och samhälle. Marika Griehsel, som bevakat många konflikter genom åren, upprörs över kvinnors fruktansvärda utsatthet.
Våldtäkter är ett effektivt massförstörelsevapen, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag, som nu kräver att svenska regeringen och EU tar sitt ansvar för att öronmärka resurser till kvinnoorganisationer, för att därmed också kunna förändra kvinnors underrepresentation i freds- och återuppbyggnadsarbete. FN:s resolutioner är hoppfulla, liksom handlingsplanen från FN:s fjärde kvinnokonferens i Beijing för 15 år sedan, förutsatt att de tillämpas. Sverige kan och bör driva på. Regeringens utrikesdeklaration nyligen lyfte något lite fram kvinnors roll och utsatthet. Sannolikt efter Kvinna till Kvinnas tidigare hårda kritik mot Carl Bildt, som i tal och artiklar under senare år konsekvent utelämnat kvinnor.
Dock kvarstår för Bildt att visa om han förstår och inser kvinnors kraft i den internationella politiken.