Valet även för dem som inte röstar

Politik2014-04-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu börjar EU-valet diskuteras. Det var på tiden för ganska många har varit ovetande om att det ens är ett val till EU på gång. Valdeltagandet till EU har legat på drygt 50 procent, på vissa orter under 40 procent. Vi får hoppas att det blir fler i år.

De som inte röstar är lågutbildade och EU-kritiska. Men den som anser sig stå utanför EU lurar sig själv. De borde vara mest motiverade för att rösta, för besluten i EU berör dem mer än de tror.

Gotlands S-kandidat till EU, Linus Gränsmark, vill föra fram arbetsvillkoren, något som berör de flesta svenskar. Låter man EU:s högerhökar bestämma lär vi få se ännu fler företag som dumpar löner och arbetsvillkor i Sverige.

Obekväma tyckare

”De obekväma” är ett av de intressantaste programmen på SVT nu. Sebbe Staxx för någon vecka sedan sa obehagliga sanningar, men var lika obehaglig i sitt eget tankesätt.

Clara Lidströms program kändes mer som om hon hade en genomtänkt strategi för sitt tänkande. Hon är känd som bloggare där inredningstips blandas med frän samhällskritik. Något som intresserade mig var hennes syn på arbetslinjen.

Är arbete verkligen grunden till välstånd och lycka? Att den ekonomiska fördelningen blir allt snedare inser allt fler. Besparingar görs på arbetskraften allt medan ägarna får större vinster.

Clara menade att det inte bara är en ekonomisk snedsits idag, det är också en arbetssnedsits. Vi borde dela på de jobb som finns, få lite mindre pengar, men samtidigt få mer tid för personlig utveckling.

Åttatimmarsdag

Åtta timmars arbetsdag ”uppfanns” av män som hade sina kvinnor hemma med all service där. Idag ska båda jobba och då går det inte riktigt ihop. Allt medan 400 000 mer eller mindre stadigvarande går utan arbete. Jag skulle kunna tillägga att skattepolitiken borde läggas om från arbete till produktion.

Men då krävs det att EU går i spetsen och får med sig fler länder förstås, och dit är det långt. Låter man en hel generation stå utanför samhället, som det är idag, är det inte så konstigt att nazister och vänsterextremister får luft genom en helt ny generation 90-talister som känner sig utanför. Fast båda grupperna borde ha lärt sig nazismens och stalinismens fasor.

Klädselns betydelse

Eva Ernstson intervjuades på Radio Gotland häromdagen. Hon sa att ett trettiotal våldtäkter anmäls varje år men att få leder till fällande domar. Många anmälningar går inte ens till åtal.

Bevisningen är ofta svår då ord står mot ord och det kan man förstå. Men att det ännu ifrågasattes om den våldtagna varit berusad eller hur hennes klädsel var förvånade mig. Jag trodde att man kommit längre inom rättsväsendet än så. Anser man att mannen inte kan stå emot om kvinnan är berusad och har en kort kjol på sig?

Det påminner om tankarna hos vissa muslimer, blandat med regionala värderingar. Slöja eller burka med en klädnad som döljer nästan all hud för annars kan inte mannen stå emot frestelsen.

Jag undrar om samma jurister, som i våldtäktsmålen, skulle ifrågasätta en misshandlad mans klädsel, berusning eller om han provocerat fram sin egen misshandel? Skulle inte tro det.