Valet för de äldre
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Äldreminister Ylva Johansson driver nu på förbättringarna av äldreomsorgen på olika sätt. Denna förbättring kommer att kosta pengar. Socialdemokraterna har beslutat att avsätta tio miljarder kronor under tio år för att bit för bit förbättra omsorgen och villkoren för de äldre. Det är en fråga om värdighet.
De borgerliga däremot vill satsa pengar på att sänka skatterna, inte för de äldre, bara för dem som arbetar. De borgerliga vill på sikt sänka skatterna till EU-nivå, det lovar både moderatledaren och centerledaren Maud Olofsson. 250 miljarder kronor ska skatterna sänkas med. Det betyder 250 miljarder kronor mindre till äldreomsorg, sjukvård och allt som är viktigt för de äldre.
Inom 10-15 år kommer antalet äldre att öka stort i Sverige. Och det är under de sista åren oftast över 80 år, som man behöver mest omsorg och sjukvård. Då när de stora behoven av äldreomsorg och sjukvård kommer, då håller de borgerliga, om de får styra, på att sänka skatterna med 250 miljarder kronor. Det kommer att drabba de äldre hårt och driva fram en äldreomsorg och sjukvård, som inte ges efter behov utan efter plånbokens storlek hos de äldre och sjuka. Mot detta står socialdemokraternas satsning på bättre äldreomsorg med högre kvalité och bekostat av solidariskt betalda skatter.
Målet för socialdemokraterna är att göra Sverige till ett av världens bästa länder att åldras i. För att klara detta krävs satsning av pengar och förändringsarbete, inte skattesänkningar. Den viktigaste insatsen är att satsa på personalen, så de blir fler och får chans till kompetensutveckling. För att jobba inom äldreomsorgen krävs kunskap och erfarenhet, människokännedom och ömhet, humor och omdöme. Arbete inom äldreomsorg ska bli ett framtidsyrke. Det är viktigt både för personalen men framför allt för de äldre. Därför satsar socialdemokraterna på kompetensstegen, som ger personalen chans till fortbildning. Gotlands kommun ansöker nu om 3,4 miljoner kronor för att satsa på kompetenshöjning av öns äldreomsorgspersonal.
Förstärkningen handlar också om att det finns särskilda boenden och seniorbostäder för de äldre och att hemsjukvården och demenssjukvården byggs ut. Det handlar om att hjälpa till att byta lampor och annat, som kan leda till fallolyckor som är vanliga bland äldre. Och det gäller att motverka ensamhet och isolering.
Valet står mellan den borgerliga högeralliansens skattesänkningar på 250 miljarder kronor, som inte kommer att gynna de äldre. De får betala högre avgifter och får dyrare äldreomsorg och sjukvård. Eller socialdemokraternas satsning på att förstärka och förbättra äldreomsorgen med tio miljarder kronor under tio år och stärka personalens antal och kompetens.