Välfärd ger även jobb

Politik2006-01-31 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är välfärdsstatens trygghet och inkomstutjämning som är orsaken till bristen på jobb. Med större inkomstskillnader och sämre välfärd så blir det fler jobb.
Det är inte de borgliga, som så tydligt säger så om sin framtidsmodell för Sverige. Det är en rad amerikanska ekonomer vid ansedda universitet som påstår att välfärdlandet Sverige är för jämlikt och tryggt för att tillväxten ska ge fler jobb.
Vi kommer säkert få höra mer av denna propaganda. Forskarna utgår från sina värderingar och sprider nu det budskap som näringslivet och de borgerliga vill sprida.
De föreslår den lösningen på jobbpolitiken som moderaterna och högeralliansen föreslår. Genom att skapa en låglönemarknad, så blir det fler jobb med riktigt låga löner. Idag har facken drivit igenom lägstalöner runt 12 000 kronor i månaden. Det högeralliansen och näringslivet föreslår är jobb till löner runt hälften av detta.
Problemet är bara att 60 procent av svenska folket vill minska inkomstskillnaderna mellan medborgarna. Inte öka löneskillnaderna. Opinionen är för vettiga löner som det går att leva på och en trygghetskapande välfärdsstat.
De amerikanska forskarna och Svenskt näringsliv går också till attack mot a-kassan, sjukförsäkringen och möjligheterna till barnomsorg och föräldraledighet. Det är för gynnsamt och måste förändras så fler blir benägna att söka jobb och accepterar lägre löner, menar forskarna. Känns detta igen. Det är gammal högerpolitik, som är förklädd till forskares råd och anvisningar.
Det är inte bara den starka medborgerliga opinionen för den trygghet som välfärdsstaten ger, som är ett hinder för de borgerliga. Nu framhålls Sverige som ett internationellt föredöme vad gäller tillväxt och att det är ordning och reda på statsfinanserna, låg inflation och en sjunkande arbetslöshet.
Socialdemokraterna vill inte ge sig in på skapandet av en massa låglönejobb, utan satsar på utbildning, miljöteknik och arbetsmarknadspolitik. Och trygghetssystemen gör att alla klarar sig i övergångarna mellan olika jobb. Svenskarna är mer förändringsbenägna än i många andra länder just på grund av den trygghet som välfärden ger.