Välfärdens kärna måste tryggas

Politik2010-03-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns ingen hejd på argumentationen i kritiken av majoritetens beslut att hålla ordning på våra skattepengar.
Det är fullt logiskt att de som drabbas av en försämring blir irriterade och besvikna men i frågan om Bussiga kortet och Klostergården i Roma finns det fog att fråga sig hur det är med helhetssyn och prioriteringar.
Det är vänsteralliansen som ser rött när ungdomar i Visby ska tvingas betala för att åka buss inom tätorten. Det är PRO i Roma som - trots en mycket välvillig inställning till fortsatt dagverksamhet i gamla Klostergården förutsatt att det finns ett lokalt engagemang - häver ur sig anklagelser om att socialnämnden för öns alla gamla till ättestupan.
Hanna Westerén tycker på Gotlands Folkblad att det är "dumsnålt" att dra in Bussiga kortet i Visby.

Jag tycker att vänsteroppositionens inställning till skattepengar och kommunekonomi är oroväckande.
Stora och kostsamma reformer ska införas med stor försiktighet om de inte handlar om kärnverksamhet: utbildning, vård och omsorg. Även i goda tider.
För när lågkonjunkturer och finanskriser drabbar oss - och de lär komma även i framtiden och de drabbar helt säkert alla politiska ledningar - måste just denna kärnverksamhet vara fredad.
De flesta som inte är övertygade om att alliansregeringen är djävulens utsända som har som enda syfte (oklart med vilken vinning) att sänka Sverige och det svenska folket, ser att det arbete som påbörjades 2006 har just detta som mål.
Att man vill säkerställa välfärdens kärna och hantera skattepengar utifrån ett ansvarsfullt synsätt som inte skjuter problemen på kommande regeringar eller generationer att lösa.

Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har plus i sina bokslut för förra året. Dessa buffertar lär behövas när vi går mot 2011 och 2012 som de flesta bedömer bli ännu tuffare än det vi hittills har sett.
Social samvaro, möten och meningsfulla aktiviteter är oerhört viktiga för alla människor, både unga och gamla. Men är det samhället som ska styra upp och finansiera människors möjligheter till möten och fritidsaktiviteter? I en tid när det saknas 60 miljoner kronor för att klara att ta hand om de som är sjuka?
Jag tycker inte att det är rätt prioritering. Däremot ska kommunen göra vad den kan för att uppmuntra och stödja lokala initiativ, precis så som man gör med till exempel Klostergården i Roma.