Välfärdens pengar på avvägar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om detta må vi berätta, som det uttrycks i annat sammanhang. För här rinner skattepengar ut som miljardvinster till privata företag av allehanda slag.
Gör riskfria affärer
Här görs riskfria affärer eftersom kunderna är betalningssäkra kommuner och landsting med skattepengar i ryggen. 25 procent av primärvården och 14 procent av äldrevården drivs idag av privata aktörer. 20 procent av gymnasieelever och 14 procent av grundskoleelever går i friskolor.
Några spelare på planen kan nämnas. Capio är Europas största inom sjukvård, med en årsomsättning på 13 miljarder kronor, som i Sverige driver S:t Görans sjukhus i Stockholm. Attendo Care, som vi känner på Gotland, har verksamhet i ett 80-tal kommuner med en omsättning på tre miljarder.
Störst i Sverige är dock Carema, med 104 äldreboenden, 44 hemtjänstenheter, 132 gruppboenden för funktionshindrade, 33 dagligverksamheter, 37 vårdcentraler, 28 barnavårdscentraler, åtta mödravårdscentraler, 31 psykiatriboenden, sju psykiatrimottagningar, tre specialistmottagningar, två härbergen och ett sjukhus. Puh, hängde ni med?
Inom skolbranschen (känn på det ordet) dominerar Academedia med en omsättning på 1,3 miljarder kronor. De företag som driver friskolor har dock ännu inte fått upp samma fart som vårdföretagen.
Men planer smids och snart slukar de skolpengen. Redan nu omsätter de tio största företagen inom vård och skola drygt 21 miljarder (2008). Nästan allt från skattepengar.
Vinster till riskkapitalbolag
Tro inte att företagen går in med ett huvudsyfte att slå vakt om välfärden, även om formuleringar i årsberättelser och uttalanden kan vara nog så fagra och förföriska.
Nej, det handlar om att producera vinster till de riskkapitalbolag som ofta står bakom. Här är det ingen söndagsskola. Här trixar de i den högre skolan för att slippa bli beskattade. Skatteverket kämpar för att komma pengaströmmarna på spåren.
Men de hamnar ofta i skatteparadis där uppgifter är nästan omöjliga att komma åt. Ägarna jobbar också med ägarbyten och uppköp för att försvåra.
Likaså sätter de i system aktieägarlån istället för aktieutdelning. Krumbukter för att undvika beskattning. Kall beräkning för att göra vinst på skattepengar. Skatteverket säger uppgivet att skatteinbetalningar från dessa bolag minskat väsentligt under senare år. Så ser det också ut internationellt.
En våg av skatteflykt
Vård-och skolföretagen gläds över den fria etableringsrätten, gläds över den våg av valfrihetsreformer som Alliansregeringen skapat. I praktiken handlar det om en våg av skatteflykt och en våg av snabba pengar som hamnar i ett fåtals fickor.
Analytiker hävdar nu att om detta får fortgå kommer minst hälften av vården att privatiseras inom fyra år. Vill svenska folket ha det så? I höst kan de uttrycka sin mening för de kommande fyra åren.
Vårdval blir vägval.