Jag har aldrig förstått, att inte kommunpolitiker ser personalpolitiken som ett avgörande viktigt politikområde. Särskilt viktigt borde det vara för Socialdemokraterna, som hyllar den offentliga sektorn och hellre vill ha kommunalt driven välfärd än den privatdrivna av olika riskkapitalbolag.
Om man politiskt, praktiskt och ekonomiskt tror att den kommunala välfärden med kommunal personal leder till bäst välfärdservice i form av förskola, skola, sjukvård och äldreomsorg, då borde man som politiker vara väldigt intresserad av att göra villkoren för alla kommunanställda så bra som möjligt.
Så de trivs, inte blir sjuka och att de känner trygghet att förändra och förbättra servicen till medborgarna, som nyttjar och betalar den genom sina skatter.
Före valet 2010 gjorde Socialdemokraternas Åke Svensson en uppgörelse med Kommunal lokalt och deras dåvarande ordförande Marika Olofsson. Framför allt kom de överens om att föra en fortlöpande dialog med varandra och att göra så mycket som möjligt för att få bort de ofriovilliga deltiderna och ge alla som önskar det, heltid.
Jag vet att de träffats regelbundet för att föra dialogen om hur Kommunalarna upplever situationen inom regionen och dess personalpolitik. Men jag vet inte hur det ligger till med ambitionerna att minska antalet ofrivilliga deltider och att skapa heltider.
Kommunal har genom vetenskapligt genomförda undersökningar för många år sedan bevisat att det lönar sig för kommunerna, de anställda och välfärdens brukare att anställa på heltid istället för en massa timanställda.
Det kostar stora summor att ständigt ringa in timanställda efter tillfälliga behov. Istället för att anställa på heltid, bygga personalpooler och scheman som inom äldreomsorgen kan innebära en del av tiden på ett särskilt boende och en del inom hemtjänst. För de äldre är det bättre med några få som återkommer än många olika timanställda, som får stressa runt utan att få den personliga kontakten, som höjer kvaliteten på vården och omsorgen.
Vill politikerna förbättra villkoren för välfärdsarbetarna, så krävs det att alla förändringsprojekt präglas av delaktighet. Det krävs också att politikerna ställer krav på cheferna att skapa scheman och lösningar, som gynnar utvecklingen mot heltider, utan delade turer.
Arbetsmiljöarbetet måste ha hög prioritet och det måste ges plats och tid för återkommande fortbildning. För alla personalgrupper, inte bara chefer.
Jag är övertygad om att ett av skälen till att Socialdemokraterna kunde vinna valet på Gotland 2010 var samarbetet med Kommunal och uppgörelsen om samråd om personalpolitiken.
Vill Socialdemokraterna vinna valet i höst bör de förnya dialogen och få till en ny uppgörelse främst med Kommunal. Personalpolitik är att avgörande och viktigt politikområde, som kan bidra till valvinst och välfärdsvinst.