Valfrihet även för äldre
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag bedrivs den allra största delen av denna av kommuner. Och i den mån det finns privata aktörer handlar det ofta om större vårdföretag som har få konkurrenter på de orter där de verkar. Trots att äldreomsorgen är en av de viktigaste frågorna för väldigt många väljare finns det uppriktigt sagt ett ointresse i debatten för den.
När det handlar om barnomsorg och skola diskuteras ofta för- och nackdelar med olika driftsformer, utförare, innehåll. Men hur ofta förs de diskussionerna om äldreomsorgen?
Det är på tiden att vi börjar se möjligheterna även för äldre. I veckan tillsatte äldre- och folkhälsominister Maria Larsson en utredning vars uppgift blir att se över hur valfriheten i äldreomsorgen kan ökas. Hon pekar på vikten av att man själv, eller ens anhöriga, ska kunna välja hur och av vem man får den hjälp man behöver. Och visst är det märkligt att den som går till frisören kan välja vem som ska klippa ens hår, men att den som behöver hjälp med att duscha inte har något inflytande över vem som sköter det. Sådant borde vara självklarheter.
Likaså att personer över 65 i behov av någon form av omsorg ingalunda är en homogen grupp och att behovet av alternativ är lika stort som det växande antalet äldre. Men det är inte bara valfrihet i sig som är viktigt utan också det som denna för med sig. Friskolereformen har inneburit att den som står i begrepp att söka gymnasieskola har en uppsjö av spännande alternativ att välja mellan: olika program med olika inriktning, alternativa pedagogiker, med mera. Allt lockande presenterat i broschyrer som kommer hem i brevlådan.
Och det kanske låter väl käckt med fyrfärgstryck om äldreboenden. Men att kunna välja att flytta någonstans där man har hört att maten är extra bra eller varför inte där det erbjuds aktiviteter eller tjänster av något slag som man tycker om borde inte vara för mycket begärt.
Likaså att man ska kunna välja i vems regi man får vård. Kanske trivs man alldeles utmärkt med den kommunala omsorgen eller de privata vårdföretag som eventuellt finns. Men genom de direktiv som Maria Larsson har gett till utredningen om att olika aktörer - såväl kommunala, som privata, ideella och kooperativa - ska ha likvärdiga villkor öppnas nya möjligheter. Hemtjänst från Svenska kyrkan - ja, varför inte?