Valfrihet i vÀlfÀrden har ett egenvÀrde

Politik2011-09-08 04:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Blir skolorna bÀttre om de konkurrensutsÀtts? Vad hÀnder med vÄrden nÀr det blir fritt fram för privata vÄrdgivare?

Den hÀr typen av frÄgor har lett till otaliga heta debatter - men forskningen pÄ omrÄdet Àr skral. Nu har Studieförbundet NÀringsliv och SamhÀlle försökt fylla luckan genom att lÄta Ätta forskare granska privatiseringarna inom skolan, vÄrden och omsorgen.

Resultatet Àr nedslÄende: forskarna kan inte upptÀcka nÄgra mÀtbara vinster inom vare sig kvalitet eller effektivitet.

"Vi kan i dag konstatera att konkurrensutsÀttning och privata alternativ inte varit den mirakelmedicin som mÄnga hoppades", skriver Laura Hartman, docent i nationalekonomi och forskningschef pÄ SNS, i Dagens Nyheter.

SNS initiativ Àr berömvÀrt. Det Àr ingen tvekan om att kunskapslÀget inom omrÄdet behöver förbÀttras.

I dag Àr debatten om privatiseringar hÄrt ideologiskt vinklad och onödigt onyanserad. De som föresprÄkar öka konkurrens och mer valfrihet ser ofta inga som helst brister med systemet - medan kritikerna Àr blinda för dess fördelar. Men sjÀlvklart Àr det sÄ att en genomgripande förÀndring av vÀlfÀrden för med sig bÄde gott och ont.

SNS har rÀtt i att konkurrensen inte fungerar perfekt, ens i storstÀderna. Valfrihet i förskolan fungerar inte, om det i praktiken rÄder stÀndig platsbrist. Valfrihet i ÀldrevÄrden Àr en illusion, om utförarna prioriterar reklambudgeten framför brukarnas guldkant.

Men en stor brist i SNS slutsatser Àr att forskarna tar förvÄnansvÀrt lÀtt pÄ valfrihetens förtjÀnster. De verkar ha glömt bort hur utgÄngspunkten sÄg ut. För tjugo Är sedan var Sverige ett land dÀr valfrihet endast fanns till för dem som hade rÄd att köpa privat omsorg, sÀtta barnen pÄ privatskolor - eller flytta.

Om sjuÄringen fick en dÄlig lÀrare och blev skoltrött efter ett par veckor kunde förÀldrarna ofta inte göra mer Àn att klaga. Om farmor hamnade pÄ ett Àldreboende med oengagerad personal och usel mat fanns det fÄ alternativ.

Faktum Àr medborgarna tycker om att fÄ vÀlja: privata alternativ ger ökad kundnöjdhet. SNS konstaterar ocksÄ att tillgÀngligheten i vÄrden ökat tack vare vÄrdvalet, nÄgot som uppskattas av medborgarna.

Och det handlar inte bara om ökad egenmakt för förÀldrar, elever och vÄrdtagare - utan ocksÄ om valfrihet för utövarna.

LÀrare som lidit under en likgiltig ledning kan starta en egen verksamhet med en inriktning de brinner för. VÄrdbitrÀden som Àr missnöjda med det opersonliga kommunala Àldreboendet fÄr möjlighet att starta en smÄskalig verksamhet.

SNS har delvis en poÀng i att konkurrens inte Àr nÄgon mirakelmedicin. Men om man vill ge en rÀttvisande bild av konkurrensen i vÀlfÀrden fÄr man inte glömma att valfrihet ocksÄ har ett egenvÀrde.

LĂ€s mer om