Valfrihet i vården lägger inte ner sjukhus

Politik2009-12-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Minns ni EU-valet i våras? Då socialdemokraternas Marita Ulvskog sa att om EU skulle införa ett fritt vårdval, alltså att patienten har rätt att söka vård i hela EU om hans eller hennes landsting inte uppfyller vårdgarantin, så skulle sjukhus i glesbygden tvingas slå igen. Inga patienter skulle finnas kvar.
Nu visar en studie från USA att vårdval inte innebär att fler patienter flyttar. Till radions Ekot-redaktion säger Johan Calltorp, professor i hälso- och sjukvårdsadministration att så är det även i Sverige.
I de landsting som redan infört det fria vårdvalet har inte patienter bytt sjukhus i någon större omfattning. När det gäller planerade operationer stannar de flesta kvar i sitt landsting och köar längre än tre månader, även om de skulle kunna få operationen snabbare någon annanstans.
Den amerikanska studien visar dock att patienterna blir bättre på att efterfråga kvalitet men blir lojala mot läkaren - inte mot vårdgivaren som sjukhuset eller i det svenska fallet landstinget.
Att fritt kunna välja och välja bort läkare, sjukhus eller vårdcentral borde vara självklart. Och att sjukhus på landsbygden skulle försvinna är struntprat - däremot kommer ett fritt vårdval göra att patienter kräver högre kvalitet. Sådana krav mår de flesta sjukhus och landsting bara bra av.