Välgörenhet - en trend?

Foto: STEFAN GUSTAVSSON / SvD / SCANPIX

Politik2007-12-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svenskar skänker allt mer pengar till välgörenhet. Efter tsunamin på annandagen år 2004 kunde ett ökat intresse märkas, men den katastrof som också drabbade många svenskar kan inte vara den enda förklaringen. Bidragen har nämligen ökat under hela den senaste tioårsperioden. Faktiskt med så mycket som 75 procent.
En annan förklaring sägs vara de stora marknadsföringskampanjer som genomförs av olika välgörenhetsorganisationer. Det bästa exemplet är nog Rosa bandet som inte kan ha undgått någon där det har synts på vart och vartannat kappslag för att inte tala om kampanjer i tidningar, TV och byggnader som lyses upp i rosa.
En tredje, möjligen något cynisk, förklaring skulle vara att det är enklare att skänka pengar nu än förr. Det kan räcka med ett telefonsamtal eller ett sms för att ge en slant till något ändamål. Vi behöver helt enkelt inte lägga ner särskilt mycket tid, energi eller pengar på att känna oss som lite bättre människor.

Att stödja en god sak har också blivit en vanlig företeelse genom Internet och nu senast Facebook. Ett par klick bara och sedan visar man sin sympati med de burmesiska munkarna, frihandel eller vad som nu känns angeläget, utan att det kostar ett öre. Till vilken nytta kan man ju sedan fråga sig. Spelar det någon roll om människor i Ystad och Haparanda, hundratals mil från Rangoon, klär sig i rött en dag? Kanske inte. Fast vem vet, någon effekt kanske det gör när man visar sin solidaritet med en god sak, även om det är på andra sidan jorden. Och man har ju inte mycket att förlora på att försöka.
En del har menat att den anonymitet som sms-välgörenheten ger kan vara en anledning till att så pass många skänker pengar. Det är möjligt att det förklarar en del av ett ökat givande. Men Rosa bandet och Facebook-kampanjerna tycks snarare vara exempel på det motsatta. Det vill säga att man faktiskt vill att det ska synas att man stödjer ett visst ändamål. Ja, i själva verket är det ju en av poängerna med kampanjerna, att bilda opinion för något och då måste man ju synas på något sätt.

Det är inte utan att man börjar undra om det är trendigt att visa att man stöder en god sak. Och det kan förstås låta som att det i så fall skulle vara någonting negativt. Men varför det egentligen? Att skänka en femma via telefonen kan låta futtigt, men om många får för sig att göra likadant kan det betyda mycket.
Hellre ett samhälle där det är populärt att visa att man bryr sig, om än aldrig så lite, än ett där det inte är det.