Välj rätt fil på internet

Politik2006-06-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fildelning har blivit en digital stridsfråga hetare än den dallrande sommarluften. Entusiastiska fildelare och stridslystna nöjes-
branschintressen bråkar med varandra. I stormens öga står villrådiga politiker och sträcker ut fuktiga fingrar i luften samtidigt som lagstiftningen knakar i fogarna eftersom en hel ungdomsgeneration högaktningsfullt struntar i att fildelning är kriminellt.
I det läget kan det vara bra att ta det kallt och betrakta frågan från olika perspektiv. Problematiken berör både konsumenter och producenter och inte minst oss alla i egenskap av medborgare.
Vad det hela i grunden handlar om är att allt som går att omvandla till ettor och nollor, från nonsens till mästerverk och kvalificerade tjänster, kan paketeras och transporteras blixtsnabbt kors och tvärs över jorden genom fiberkablar. Denna fantastiska möjlighet har revolutionerat tillgängligheten till information och hur vi kommunicerar. Men som så ofta när ny teknik stjälper en gammal ordning över ända finns det smolk i glädjebägaren.
Ur ett producentperspektiv är det högst rimligt att upphovsmän ska få betalt för musik, film eller andra verk som går att dela över internet. Men allt är inte svart eller vitt. För en del artister kan fildelning innebära ett genombrott för försäljningen snarare än ett sammanbrott. Samtidigt är det svårt att räkna hem exempelvis en filmproduktion om biljettintäkter uteblir, inte på grund av att filmen floppar, utan eftersom många föredrar att ladda ner den gratis på nätet.

Som ett ymnighetshorn
Ur ett konsumentperspektiv är det känt att man brukar få vad man betalar för. Men vad får man om man inte betalar något? Visionen om internet som ett ymnighetshorn som allt går att ösa gratis ur är förförisk, men felaktig. Det finns inga garantier för att det man laddar ner olagligt i sin dator är det man vill ha eller att det inte gör skada. Vanliga konsumenter kommer alltid att tjäna i längden på tydliga regler och ansvarsförhållanden, oavsett om det som konsumeras är varor i mataffären eller film- och musiktjänster på internet.
Gemensamt för både konsument- och producentperspektivet är att det handlar om aktörer på en marknad. Men det finns även ett medborgarperspektiv att ta hänsyn till. Internet är i dag en integrerad del av både vårt privata och offentliga liv. Därför är det inte rimligt att skyddet av upphovsrätten ska ligga som en våt filt över all trafik av ettor och nollor och ge staten rätt att klampa in urskillningslöst i den virtuella världen i jakt på tonåringar som delar musik.
Lösningen på problemet ligger inte i att beskatta bredband eller att dödförklara upphovsrätten på internet, utan att producentintressena koncentrerar sig på internet som marknad och satsar mindre på lobbying mot lagstiftarna och mer på att erbjuda attraktiva alternativ som skapar mervärden för konsumenterna. Då kommer det inte längre att finnas ett behov av att se varje fil som delas på internet som en kriminell handling och lagstiftarna kommer istället att kunna koncentrera sig på den riktigt farliga brottsligheten på internet.