Väljarna litar inte på Mona Sahlin

Politik2007-03-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I förra veckan, fredagen den 9 mars, fyllde Mona Sahlin 50 år. Dagen efter blev Usama bin Ladin lika gammal. Med denna jämförelse vill jag bara ha sagt att det inte är en nyutsprungen nyponros som nu i helgen tar över som partiordförande för socialdemokraterna, vid den extra kongressen. Sahlin är en prövad politisk ringräv. Det är svårt att veta var hon står politiskt, så svårt att man måste misstänka att luddigheten är avsiktlig, men det går inte att förneka att hon har bred politisk erfarenhet och regeringsvana.
Hennes utgångsläge är både bra och dåligt. Det är bra för henne att hon får ta över efter Göran Persson, som har en kontroversiell ledarstil. De som längtat efter en förändring hoppas på henne. Att partiet nyss förlorat ett val underlättar också. Det är svårt att följa en succé. Det slipper hon.

Annars är läget inte lika gynnsamt. Sahlin är kandidaten som blev över. På ett tidigt stadium i processen för att hitta Perssons efterträdare blev det plötsligt högsta sanning att nästa partiordförande skulle vara en kvinna. Sedan sade kvinna efter kvinna nej, tills bara Sahlin var kvar. Det var många som inte var glada över det. Det märktes inte mycket utåt. I vanlig ordning sluter socialdemokratin leden när kandidaten väl är utsedd. Kritiken tystnar. Men missnöjet finns kvar.
I går publicerade Dagens Nyheter en undersökning från opinionsinstitutet Synovate Temo. Mätningen rörde allmänhetens förtroende för partiledarna. Bland sina egna väljare fick Fredrik Reinfeldt omdömet "stort" eller "mycket stort" förtroende av 91 procent. Sämst resultat av alla partiledare fick Mona Sahlin (56 procent) och Göran Persson (53 procent).
Trots att Mona Sahlin företräder det största partiet vinner hon inte heller förtroendeligan om man räknar på hur stor andel av hela väljarkåren som har "stort" eller "mycket stort" förtroende för partiledarna. Mona Sahlin får förtroende av 37 procent, vilket bara är en procentenhet mer än Göran Persson. Både Fredrik Reinfeldt (48 procent) och Maud Olofsson (39 procent) inger större förtroende hos väljarna.

Bland dem som inte känner förtroende för Mona Sahlin anger en hög andel att det beror på hennes gamla skandaler och misstag. Det har gått mer än tio år sedan de värsta skandalerna. Det visar att Mona Sahlin har märkligt svårt att återvinna förtroende. Och så är det väl med den ledarstil hon representerar.
Väljarna litar inte på Mona Sahlin. Därför står hon inför en mycket svår uppgift.