Välkommet nytänkande om den viktiga Gotlandstrafiken

Det skall vara en sån som Pigge Werkelin för att tänka lite vidare. Naturligtvis kan det hända att en hel del av det han kommer med är hugskott. Låt diskussionen fortsätta, tycker Wera Svensson.

Det skall vara en sån som Pigge Werkelin för att tänka lite vidare. Naturligtvis kan det hända att en hel del av det han kommer med är hugskott. Låt diskussionen fortsätta, tycker Wera Svensson.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-03-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Samsö är en liten ö som ligger mitt i Danmark. Samsö ligger mitt i Europa. Samsö ligger mitt i världen. Med lämpligt placerade cirklar på en karta kan man bevisa just det. Som entusiasten Sören Hermansen från Samsö gjorde i Högskolans trista sal E22 häromsistens.
Hermansen var här för att berätta hur en liten kommun kan bli "koldioxidneutral". Man ser sig som en föregångare för hela världen. Fast min förtjusning svalnar när han säger: "Transporterna har vi ännu inte gjort något åt." Det som är det verkligt svåra, det visar erfarenheten.

Lönsam vindkraft på Samsö
Samsö har satsat hårt på vindkraft. Till skillnad från alla märkliga uträkningar av Bror Lindahl och hans kompisar, så lönar det sig riktigt bra för dem. Både kommunen och privata kapitalägare har investerat i vindkraftparker, den riktigt stora till havs.
Efter några år har de fått tillbaka mer än de satsat. Eftersom de producerar mer elenergi i vindkraftverk än de själva gör av med kan de sälja till nätet. På så sätt menar de att de kompenserar för utsläpp från oljedrivna bilar och färjetrafik till ön.
Med en cirkel på nån karta kan vi inte bevisa, att Gotland ligger mitt i Sverige. Men däremot att vi ligger mitt i den stora Östersjöregionen. Vi borde orientera oss mer så. I ett litet gruppsamtal efteråt kom vi tillbaka till vår egen verklighet. Där fanns ganska stor tveksamhet till biogas, det som just nu tycks vara "grejen". Kommunen vill satsa på biogasdrivna bussar, bilar också. Men att omvandla biogas till drivmedel är en komplicerad och dyr process. Hur mycket kan det räcka till?
Nu senast kom Destination Gotland och förklarar att de visst kan köra sina färjor på gas, naturgas helt klart, biogas så småningom kanske. Att det blir dyrare är inget problem för alla som räknar med att Staten står för alla kostnader. Vi får kanske ompröva vårt stolta nej till naturgas. En viktig sak inpräntade Hermansen: utgå från den teknik som finns! Bygg ingenting på teknik som skall komma!
Riktigt glädjande nu är väl att vi äntligen fått igång en diskussion om våra färjeförbindelser. Visserligen har 33 000 gotlänningar sagt "Nej till Rikstrafikens förslag att diskutera hur färjetrafiken kan bli både miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar". Vi går inte med på några förändringar!

Pigge vågar diskutera
Det skall vara en sån som Pigge Werkelin för att tänka lite vidare. Naturligtvis kan det hända att en hel del av det han kommer med är hugskott. Helt omöjliga att förverkliga. Men det viktiga är väl att lyfta på locket och våga diskutera. Hur i all sin dar kan världen gå framåt om vi förekommer allt meningsutbyte med att förklara: Så här har vi det och så skall det vara! Särskilt när det gäller frågorna om miljö och klimat är allt nytänkande välkommet. Eftersom det är ett så ovant område för oss alla.
Vi är mest vana att diskutera utifrån intressegrupper. Det är demokratins idé. Olika gruppers intressen bryts emot varandra och den röststarkaste vinner. Men miljö och klimat gäller oss alla. Det är ingen grupps egenintresse. Därför har vi så svårt att hitta fotfäste. Vilka är mitt folk? Vilka skall jag hålla mig till i den här frågan? Det som är bra för min grupp kan vara förödande för jorden.

Utveckla energianvändningen
Det finns fler än Pigge som har idéer om hur energianvändningen på Gotland kan förändras och utvecklas. Det är inte farligt att ifrågasätta det vi har nu, även om man får räkna med mothugg. Låt diskussionen fortsätta!