Välkomna trygghetsbostäder på ön

Politik2013-11-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland är på väg att få sitt första trygghetsboende. Äntligen och efterlängtat av många äldre. Byggbolaget PEAB planerar att bygga 50 lägenheter i Visby i anslutning till tidigare A7-fältet.

Tidigare planerade en grupp privatpersoner att bygga ett trygghetsboende i Slite, en planering som nu verkar gått i stå. Kommunledningen har tidigare uttalat att man är positiv till att det byggs trygghetsboende och vill underlätta byggnationen bland annat genom markanvisning.

Det kommer att handla om bostadsrätter (kontantinsats plus månadshyra). Det kommer att krävas en rejäl kapitalinsats, innebärande att ekonomin utesluter stora grupper av äldre, även med bra bostadstillägg.

Inspiration till Gotlandshem

Jag hoppas att Gotlandshem blir inspirerade och själva sätter igång att planera för ett trygghetsboende med hyresrätter. Det måste vara en av de mest riskfria satsningarna man kan tänka sig när det gäller bostäder. Betalningsmoralen är optimal och de är vana att vårda sina bostäder som ett skötebarn.

Trygghetsboende är ett relativt nytt boendealternativ och fanns med i 2007 års utredning av framtida boendeformer för äldre. Målgruppen är äldre som har behov av en ökad trygghet. Det kan handla både om ensamhet och en personlig oro för sin situation. Därför finns oftast en värdinna eller värd och gemensamma samlingslokaler i boendet. Allt för att höja de boendes trivsel, möjligheter till samvaro och rekreation.

Här brukar kommunerna vara med och finansiera dessa merkostnader. Jag utgår ifrån att det blir så även för det nu aktuella bygget på Gotland. Det är vanliga lägenheter som är lätt tillgängliga, exempelvis med hissar och i övrigt anpassats för äldres behov. Socialstyrelsen skriver; ”Trygghetsboende ska ses som en resurs på den allmänna bostadsmarknaden”.

Ingen biståndsbedöming

Till skillnad från särskilt boende är ingen biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen aktuell. Trygghetsboende ska inte vara ett alternativ till särskilt boende eller servicehus.

Här behöver Region Gotland göra stora satsningar. De flesta äldre vill bo kvar i sina hem så länge det går. Gotland står inför stora framtida utmaningar när det gäller äldreomsorgen.

Kommer regionen att kunna erbjuda en värdig vård och ett värdigt boende? Att viljan finns är jag övertygad om. Äldre har samma behov som andra människor. Vi behöver trygghet, slippa ensamheten och ingå i en gemenskap.

Pensionsval

Opinionsinstituten spådde i helgen att valet 2014 kommer bli ett pensionsval där pensionärerna blir de nya marginalväljarna. Vi har år efter år röstat på samma partier. Många av oss kommer att fortsätta med det, men allt fler äldre är öppna att byta.

De partier som på ett övertygande sätt kan beskriva hur välfärden ska utvecklas kommer då att få dessa röster. På Gotland är det knappt 14 000 väljare över 65 år som är röstberättigade.

Många äldre har slitit hårt under hela sina liv. De vill i slutet av sin levnad njuta ett välförtjänt otium. Varför inte i ett modernt trygghetsboende centralt beläget i Visby med hiss, en gemensam samlingslokal och en trevlig värdinna eller värd?