Välmotiverad upprustning av skolan

Politik2007-09-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
God utbildning är den bästa satsning som går att göra på politisk väg för ökad jämlikhet. Barn har olika fallenhet för studier, men alla elever skulle kunna nå kunskapsmålen och stå väl rustade för samhällets krav om de gavs chansen.
"Skolan ska ha höga förväntningar på dem som inte har några förväntningar på sig själva", uttryckte folkpartiets nyvalde ledare Jan Björklund saken träffande i talet till landsmötet under helgen.

Största
Formuleringen sätter fingret på det som har varit den svenska skolans största problem. Kunskapskraven har sänkts under decennier av socialdemokratisk skolpolitik. Lärarnas roll har tonats ner. Undervisningen har blivit lidande, vilket är ett annat sätt att säga att elevernas kunskaper har blivit lidande. Sämst har det gått för dem som saknat en hemmiljö som kunnat täcka upp för bristerna.
Nyligen gick Skolverket ut med statistik som visade att andelen behöriga elever till gymnasieskolan inte varit så låg som nu under de senaste tio åren. I en ny debattbok från Institutet för framtidsstudier lägger en forskare fram idén att lägga ner vissa skolor eftersom deras studieresultat helt enkelt är för dåliga. Det förekommer att bara en tredjedel av eleverna når godkända resultat. Den som letar efter fler exempel på skolproblem behöver bara lyssna till nyhetsflödet en vanlig vecka.
Skolpolitiken är dessbättre ett område där regeringsskiftet för snart ett år sedan märks som tydligast. Folkpartisterna i utbildningsdepartementet har arbetat målmedvetet med att lägga om kursen. I statsbudgeten som presenteras nästa torsdag finns en läsa-skriva-räkna-satsning för lågstadiet och över en miljard till fortbildning av lärare. "Den sista ubåten fick vägas mot det här", säger Björklund i en kommentar.
Folkpartiledaren har rätt när han säger att skolan måste lyfta om Sverige ska lyfta. På kort sikt är det andra frågor som avgör hur väl regeringen lyckas med jobben, men på lång sikt är utbildning helt avgörande. Det land som inte konkurrerar med kunskap på 2000-talet får lov att konkurrera med länder längre ner i globaliseringens hierarki. Sverige är inget undantag. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som det heter i den finstilta texten i fondsparandereklamen.

På rätt nivå
En satsning på lågstadiet är rätt prioritering. Längre har problemen skjutits uppåt på skolstegen. Gymnasieskolan har grundskolifierats och högskolan har gymnasifierats, samtidigt som allt fler elever slagits ut. Regeringens och folkpartiets politik går ut på att ställa krav tidigare och åtgärda bristerna i tid. 2009 införs nationella prov i årskurs tre.
En ny skolpolitik och bättre resultat införs inte över en natt. Men inriktningen är tydlig och hoppingivande. Folkpartiet har en ny partiledare som vet att förmedla den bilden. Det är en värdefull tillgång för alliansregeringen.