Valresultatets många ansikten

Politik2010-10-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När valet nu är färdigräknat kan man roa sig eller förfasa sig över resultatet genom att ta del av statistik från Valmyndigheten. Timmar kan ägnas åt att studera tabellerna på deras hemsida. Man blir lite kalenderbitare. Jagar talande och överraskande siffror. Vill förstå vad som hänt. Resultatet i riket har stötts och blötts, men kommunerna kan det vara intressant att titta lite närmare på.

Sverigedemokraternas framgång
Att Sverigedemokraterna drar över landet på bred front är uppenbart. Inträde i riksdagen, men också i flertalet kommuner. De finns nu i 246 kommuner, det vill säga 85 procent av de 290 kommunerna. Endast 44 har klarat sig. Av dem 29 i Norrland och åtta i Stockholmsområdet. Överraskande att SD inte kom in i Stockholm. Återstår sju kommuner. En ståndaktig liten skara där Gotland återfinns. Tack för det!
Men i Skåne är SD desto starkare. Där finns de i flertalet kommuner, ofta som det tredje största partiet i fullmäktige. Utanför Skåne är det tre kommuner som utmärker sig med 6-7 mandat: Borås, Borlänge och Söderhamn. Varför där? Endast ett parti finns i samtliga kommuner. Det är Socialdemokraterna. Moderaterna saknar representation i sju kommuner, alla i Norrland förutom Munkfors i Värmland. Centern saknar representation i tio kommuner, Folkpartiet i 14, Kristdemokraterna i 38, Vänstern i 31 och Miljöpartiet i 30.
KD är förstås starka i "Bibelbältet". I Jönköping är de tredje största parti med 13 mandat. I Ödeshög och Markaryd största parti med elva respektive 16 mandat. Men saknas i många norrlandskommuner.

Miljöpartiet i storstäderna
Miljöpartiets framgångar syns också i kommunerna, där de i en hel del kommuner är tredje störst parti, bland annat i Stockholmsområdet och Götborg med omnejd. Stor framgång i Stockholm med 16 mandat. Universitetsstäderna sticker ut med nio mandat i Lund och elva i Uppsala, utöver Stockholm och Göteborg. Unga människor som på detta sätt markerar.
Ragunda och Åsele är speciella med bara tre av de åtta riksdagspartierna representerade i fullmäktige. Istället ett starkt lokalt parti som puttat ut de andra.
Lokala partier är det för övrigt gott om. Drygt hälften av kommunerna ståtar med lokala partier. I en del kommuner två och i några fall tre lokala partier. Ett tänkvärt utflöde av folkets vilja.

Stark lokal förankring viktig
En intressant iakttagelse är Socialdemokraternas betydligt starkare representation i kommunernas fullmäktigeförsamlingar jämfört med Moderaterna, 4 593 mandat mot 2 966.
Alltså stor skillnad jämfört med riksdagsmandaten, där socialdemokraterna har blott fem fler än moderaterna. Röstprocenten skiljer också kraftigt: 32,4 respektive 26,2. Detta borde vara ett intressant faktum för socialdemokraternas utvärderingsgrupper att noga analysera och fundera över.
En stark lokal förankring torde vara en förutsättning för framtidsbygget.