I den franska nationalförsamlingen i slutet av sjuttonhundratalet satte sig radikalerna till vänster och de konservativa till höger.
Kajsa Ekis Ekman påpekar (AB 11/6) att denna horisontella skala ger en felaktig bild av politikens viktigaste och mest grundläggande konflikt som är vertikal och handlar om vem som ska ha tillgång till resurserna. Ska de fördelas jämnt eller stanna kvar i händerna på ett fåtal?
Handlar om en maktrelation
Eftersom det rör sig om en maktrelation föreslår hon att vi i istället borde använda begreppen över och under, där de i överläge till varje pris vill bevara sina privilegier. Kan detta underlätta för de av GT:s skribenter som tycks obekväma med vänster-högerskalan?
Om vi tillämpar vertikalen över/under på Grekland ser vi till exempel hur den extremt rika lilla elit som äger världens största handelsflotta knappt betalar någon skatt, trots att man förra året deklarerade 30 miljarder euro i vinst (motsvarar 15 procent av Greklands BNP).
Vi kan se hur den rikaste procenten greker, lågt räknat, placerat cirka 600 miljarder euro i Schweiz, Luxemburg, London och andra skattesmitarparadis. Jämför den siffran med den grekiska statsskulden på 170 miljarder euro.
För att inte tala om vapenaffärerna med USA, Tyskland och Frankrike som uppgått till sju procent av statsbudgeten. Man skulle inte ha haft några större problem om man legat på EU-snittets drygt två procent.
I Spanien kan vi notera hur hundra miljarder euro snabbt kom fram uppifrån när Europeiska centralbanken grep in för att rädda privatbankernas kapitalägare från deras felslagna spekulationer. Då gällde inte de hårda svältvillkor som drabbar alla greker i underläge.
Privata banker kan spekulera
Dessa hundra miljarder och de tusen miljarder euro som Europeiska centralbanken till låg ränta lånat ut till Europas privata banker ger bankirerna möjlighet att spekulera i den spanska och andra staters skulder. Vi kan nu se hur Spanien tvingas erbjuda över sju procents ränta till köpare av spanska statsobligationer. Detta är en helt ohållbar nivå som kommer att leda till en betalningskris som den spanska staten inte kan klara.
Syrizas framgång i Grekland
Samtidigt fortsatte i Grekland överströmningen till den radikala antikapitalistiska valkoalitionen Syriza som blev näst största parti med 27 procent av rösterna.
Håller den horisontella skalan på att allt tydligare uttryckas i den underliggande vertikala?