Vänsterns mobbare
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Utbildningsdepartementet har också varit ett av de absolut piggaste. Denna framfart ses dock inte med blida ögon av dem som har sin prestige och försörjning kopplad till den gamla ordningen. Skolväsendet är ett av 68-vänsterns starkaste fästen i Sverige, och den senaste tiden har man spänt musklerna.
I radions program "Kris i skolan?" har Jan Björklunds bild medvetet vinklats och systematiskt underminerats, liksom i Aftonbladet. Aftonbladets senaste grepp var att ringa runt till landets lärarutbildningar och funnit att misstron mot Björklund var stor. Tro det? När en central del i hans problembeskrivning gått ut på att utbildningarna håller för låg kvalitet? Så pass att de borde läggas ned? På liknande sätt är det förstås med den undersökning som företogs av redaktionen för "Kris i skolan?": Frågar man svenska experter i skolpedagogik om vad de tycker om Björklunds politik är det inte förvånande att de gör tummen ned, av den enkla anledningen att det ju är deras ideologiska utgångspunkter som varit måltavlor för Björklunds kritik.
Aftonbladets och radions vinklade reportage har följts upp av debattartiklar signerade företrädare för det utbildningsetablissemang som sett sin makt erodera under den borgerliga regeringen. Det mobiliseras mot kunskapsskolan.
Men så länge regeringen sitter sitter även Björklund och han bromsar inte. Han har nämligen ingen anledning. Debatten kring det senaste utspelet om att skolk skall skrivas in i betygen är symtomatisk. Kritik kommer genast. Förtryck! Disciplin! Intervjuer med trumpna elever.
Men verklighet blir det, dels på grund av Björklunds beslutsamhet och dels för att de flesta inser att det handlar om ett fullt rimligt kontrollinstrument. Och om några år kommer det vara lika självklart som själva närvaroplikten.
De grånade utbildningspedagogerna längtar nog tillbaka till det frimodiga sjuttiotalet då skolan skulle förvandlas till en vänsterromantikens experimentverkstad.
Många gör nog klokare i att ställa in sig på pensionen in stället.