Vapenexport ger flyktingimport

Politik2019-10-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu får det vara nog. Vi måste drastiskt minska och helst stoppa vapenexporten helt och hållet. Varför det, undrar vän av vapenexport? Jo för att svenska vapen säljs till både diktaturstater och länder som är i krig eller riskera att hamna i krig. Länder i fred kan på något år ha blivit en oroshärd och finns det då svenska vapen i det landet, vet vi vad som händer. 

År 2000 sålde Sverige krigsmaterial för 4.4 miljarder kronor. År 2018 för 11.4 miljarder. Sveriges vapenexport har ökat med det fyrdubbla på 20 år. Sverige säljer till krigförande länder som USA, som är den största kunden. Jodå, USA för lite småkrig då och då och det vet Sverige. Må vara för att det anses nödvändigt för att få vitala delar till våra egna vapen, men ändå. Även Saudiarabien köpte för 5,3 miljarder mellan 2009-2018. En av världens värsta diktaturer och dessutom i krig genom ombud i Jemen. Länder som inte heller borde fått köpa är Indien, Pakistan och Thailand. Men de köpte under samma tid för cirka 24 miljarder kronor.

Tidigare har vi sålt vapen till Turkiet och säljer ännu krigsmaterial för 500 miljoner om året dit. I dag invaderar Turkiet kurdiskdominerade delar av Syrien och driver hundratusentals kurder på flykt. Dessutom kan många IS-fångar fly genom Turkiets bombningar. 

Migrationsminister Morgan Johansson säger att Sverige inte säljer vapen till krigförande länder eller anses som odemokratiska. Inte heller har ”militär utrustning som kan användas i strid” sålts till Turkiet. Trots Johanssons ursäkter kan vapen som sålts tidigare ha använts i strid. Och som sagt, ”militär utrustning” för 500 miljoner. Man måste vara ganska naiv om man tror att varken svenska vapen eller annan materiel inte används i krig och konflikter.

Om vi inte säljer vapen gör någon annan det, sägs det ibland. Det är som att säga att om inte jag kastar sopor i skogen gör någon annan det. Vapenexport behövs för att vi själva ska kunna ha en krigsindustri, sägs det också. Med dagens stora klimatdebatt kan man undra om det är rätt väg att gå för att rädda vår planet. Och Morgan Johansson, som migrationsminister kan inte ha undgått att se sambandet mellan krig och flyktingströmmar. I dag dels de hundratusentals kurder som flyr från Turkiet. Dels de nära 4 miljoner syriska flyktingar som Erdogan i Turkiet hotar med att skicka till Europa.

Det om något måste även få den mest inbitne försvarsexportvännen att fundera.

Vapen dödar inte, sägs det. Men sätt då inte vapen i människors dödande händer.