Vapensmedjorna kunde inte gå med på att Ryssland var ofarligt

Politik2011-09-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Som ni sett så har jag upphört med regelbundenheten i mina Stolpskott, men får gärna komma igen mer oregelbundet. Förutsatt att jag har nått att komma med förstås.

Och nu kom något! Det var chefredaktörens ledare i måndags, som hade rubriken "Fred i Östersjön".

Den gav mig en bekräftelse på det som jag tjatat om rätt flitigt: Ryssen är inte farlig!


Ryssland inringades av Nato
Får jag säga vad jag tycker? Jo, när Sovjetsystemet rasade, borde EU genast trätt fram, och sagt så här: "Välkomna till oss, bli även ni en medlem av det fredliga och demokratiska Europa!"

Men så blev det inte. Istället såg man till att Ryssland inringades av Nato-stater, de stater som just blivit fria från sovjetisk ockupation eller, ska vi säga Sovjetdominas!

Det nya Ryssland blev väl inte den demokrati, som det kunde ha blivit med EU-medlemskap, men ett sådant kunde naturligtvis inte accepteras av världens vapensmedjor! Det kalla kriget kunde inte helt få upphöra, det måste ju få fortsätta lite ljummet! Vi svenskar har till exempel har ju Bofors kanoner och Hägglunds pansarfordon att slå vakt om!

I måndagsledaren nämns gasledningen, som en viktig del i det ryska samhällshushållet. Man kan ju frukta att den blir ett intressant mål för terrorister, och behövs någon form av övervakning. Kommer gasbolaget att lägga basen för en sådan på Rysslands begränsade Östersjökust månne?


Vår duktiga underrättelsetjänst
Här kunde vi ha erbjudit plats i trakten av Slite, och fått mycket bra betalt i arrende eller hyra! Det Du, Solveig Artsman! Våra militarister beklagar "avmilitariseringen" av Gotland och vill förnya den. Vet ni vad jag tror? Jo, att vårt förnämliga underrättelseväsen hade tagit reda på att ryssen inte var farlig!

Ingen fara nu säger militaristerna. Men det kan ju bli längre fram! Är det så säkert att dagens utrustningar skulle passa då?

De fjorton stridsvagnarna i Tofta kan vara helt omoderna och oanvändbara! De som kommit på detta, vad hade de för betyg från Försvarshögskolan?

Som när respektabla kommunalpolitiker kunde säga nej till gasledningen, men gladeligen tacka ja till de 70 miljoner kronorna för kajen, som var nödvändiga för dess upprustning!


Centerns högervridning
Till sist så är det några frågor som, ska vi säga oroar: Varför är Centern beredda välja en ny ordförande, som står till höger om Reinfeldt? Ska FC Gute lyckas kvala sig kvar i tvåan, och ska landslaget gå till EM-slutspel, trots fiaskot i Budapest?