Var är Edmund Burkes ande i dag?

Foto:

Politik2009-03-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alldeles nyligen dammade SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, av konservatismens förgrundsgestalt Edmund Burke i form av en sammanfattande pocketbok. Som skribent valdes Carl Johan Ljungberg, stats- och litteraturvetare med doktorshatt från Washington D C.

Carl Johan Ljungberg, du har skrivit en bok om Edmund Burke. Är det en tillfällighet eller ett tidstecken att han föräras en presentation av SNS?
- Vi har en ny debatt om vad konservatism är och om den kan svara på ett bättre sätt på utmaningarna i dag. Eller så kan det ju också vara så att vi har ett nytt intresse för det biografiska.
- 1700-talet annars, var ju också en brytningstid och var förstadiet till industrialismen. Det var en intressant tid för tankar över huvud taget. Som kuriosa kan nämnas att Edmund Burke och Adam Smith kände varandra väl.

Men på vilket sätt är Burke angelägen i dag enligt din uppfattning?
- Vi möter problemet om vad vi ska bevara och vad vi ska förändra. Vi har genomgått en radikal period från sextiotalet och framåt, och det har bildat ett tomrum som ställer frågor. Man söker något slags intelligent filter för vad som är bra och dåligt istället för att bara påstå att allt nytt är bra.
- Nu börjar man förstå att konservatism, eller liberalkonservatism, var en kraft som inte bara tryckte på bromsen utan på ett medvetet sätt selekterade och valde och vrakade. Man börjar förstå de konservativa tänkarna i ett nytt ljus.

Burke sägs vara konservatismens fader. Stämmer det? Eller är det en klyscha?
- Jag tycker nog inte att det är en klyscha. Han har verkligen som få lagt en grund till ett nytt tänkande. Det betyder ju inte att det inte fanns föregångare, men Burke ser och sammanfattar den väg de stakar ut.

Uppfattade hans samtid honom som ideolog i detta avseende?
- Ordet ideolog förekommer inte då. Man noterade att han ettrigt försvarade vissa saker. Många var oeniga men många såg också det geniala i hans principer om att folk identifierade sig med sitt arv och ville bära upp det.
- Det fanns ju ett klassiskt tänkande då i det att man såg att samma regler för etik, smak och mänskligt liv skulle gälla överallt i alla samhällen. Burke bar vidare mycket av det klassiska, han hade en sådan skolning. Samtidigt börjar han dra i en individualiserad riktning, mot det lokala, partikulära och nationella.

Vad skulle Burke tycka om dagens trend: små stater nära EU:s utkant bildas och en regionalisering som tar fart inom själva EU?
- Han skulle aldrig vara aggressivt nationalistisk, men välkomna trenden. Han skulle inte vilja att Europa var stelnat i en påtvingad form. "Ett klädesplagg måste följa kroppen" är ett av hans bättre utryck. Man går inte i en stel rustning, utan i något eget som följer ens ofullkomliga figur. Apropå att kristendomen infördes av romarna i det hedniska Britannien sa han att det var klokt att många förkristna seder fick fortleva.

Ser man av Burkes ande i dagens politiska landskap?
- Han är känd och respekterad överallt utom i Sverige. När jag började doktorera sa till exempel en pakistanier på institutionen till mig att Burke betytt mycket för författningsdebatten i hans land.

Vad skulle Burke säga om regeringens beslut att regionalisera Sverige?
- Burke betonar starkt att om man skall föra en sådan debatt måste man ha nästan pedantisk kunskap om ett lands seder och historia, men att allt som motverkar en allenarådande statsmakt i princip är bra. Han skulle nog ge både ris och ros.