Vår banan i Östersjön

Politik2006-12-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det viktigaste i Vision 2010 var att gotlänningarna var överens om att bli en del i den internationella utvecklingen av Östersjöregionen.
I Vision 2010 slogs fast att Gotland skulle spela en viktig roll i utvecklingen och så har skett under hela 90-talet och fram till idag. Vi har lett arbetet inom B7, samarbetet mellan de sju Östersjöarna. Och Gotland deltar i andra samarbeten och blir allt mer en mötesplats för Östersjöregionen. Sidas Östersjöenhet och kongresshallen kommer att betyda mycket framöver, liksom Högskolans kontakter i Östersjöregionen.
När nu Vision 2025 diskuteras fram gäller det att fortsätta detta spår. Gotland är en del av Östersjöregionen och vår möjlighet till tillväxt och framgångsrik utveckling ligger i samarbete inom Östersjöregionen. Det gäller handel och ekonomin, men också utbildning, kultur, kunskapsutbyte och miljö.
En konkret viktig utvecklingsfaktor är att det utlovade Vindkraftcentrum verkligen placeras på Gotland. Högskolan ligger redan långt fram i kunskapen och vindkraften är viktig för Gotland. Den ska förse Gotland med 60 procent av energin framöver och det är en del i den miljötekniska näringen, som ska ge många jobb på Gotland. Därför är det en mycket viktig pusselbit att Vindkraftcentrum placeras på Gotland. Vi får hoppas att det samlade Gotland kan förmå den borgerliga regeringen ta detta beslut.
Jag har tidigare lyft fram visionen om den gotländska tillväxtbananen. Som framgår av skissen bör denna tillväxtbanan, ett område av utbildning, affärer och ekonomiska transaktioner styra utvecklingen på Gotland i Visionen 2025. Från Uppsala-Stockholmsregionen, över de baltiska staterna och ner mot Polen. Säkert finns ingen större invändning mot detta internationella samarbete i Östersjöregionen, som också kan utsträckas till S:t Petersburg i Ryssland. Men av någon anledning så kommer känslorna i svall hos en del vid talet om ökat samarbete med Stockholm/Mälarregionen. Vi har redan idag stort samarbete med huvudstadsregionen och mer vore bra. Sedan behöver det inte innebär att alla beslut framöver ska tas i Stockholm. Om landshövding och länsstyrelse finns i Stockholm eller Visby har ingen betydelse. Däremot måste region Gotland styras demokratiskt av gotlänningarnas folkvalda. Vi är ingen vanlig kommun, utan en region med ansvar för vanlig kommunal verksamhet, men också sjukvården och dessutom den regionala utvecklingen av arbetsmarknad och näringsliv.
Gotlands ska inte slukas upp av Stockholm. Men vi måste ha ökat samarbete både med Stockholm och länderna inom den gotländska tillväxtbananen. Gotland har en egen identitet och målet måste vara att vi förblir en egen demokratiskt styrd region, men med allt mer samarbete både med Stockholm/Mälarregionen och andra länder inom Östersjöregionen. Det avgörande i Vision 2025 blir balansgången mellan gotländskt självstyre och behovet av ökat samarbete med andra på fastlandet och i Östersjöregionen.