Elpriserna måste regleras för skydda konsumenten. Det skriver Maud Olofsson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Närings- och energiministern formligen sprudlar av handlingskraft helt plötsligt. Centerpartiets eftervalsanalys är klar och det märks.
Olofssons artikel handlar till absolut största del om behovet av att aktualisera Centerpartiet igen. Det ska bli ett parti som står upp för det som är rätt och som ständigt tillför nya liberala idéer till regeringens arbete. Givet det senare syftet är det inte märkligt att centerledaren undviker att utveckla resonemanget bakom ökade regleringar. Det är inte en liberal hållning.
Förslaget handlar om att reglera priserna för de konsumenter som inte gjort något aktivt val och konsumerar el till så kallade tillsvidarepris. Att det i de allra flesta fall är möjligt att slippa ifrån detta dyrare arrangemang genom att binda sig till ett elbolag nämns inte.
Det finns en del att göra på den svenska energimarknaden, den är inte perfekt. Att öka mängden regleringar är dock fel väg att gå. Det är behandla symptom på ett sätt som riskerar att skada patienten ytterligare.
Något som behöver göras är att minska det korsvisa ägandet i de svenska kärnkraftverken. En utbyggnad av kärnkraften med nya reaktorer vore önskvärt.
Allra bäst vore det om de nya reaktorerna fick ägare utan inblandning av de gamla oligopolföretagen.
Det korsvisa ägandet gör att företagen ständigt arbetar för nära varandra. Att det går så långt att misstankar uppkommer om att de samarbetar om produktionsnedläggningar vintertid för att pressa upp priserna är allvarligt, oavsett om det är sant eller inte. Det visar på en marknad i behov av ökad konkurrens.
Utöver fler elproducenter i landet behöver även den internationella konkurrensen ökas. EU-kommissionens arbete för att upprätta en gemensam europeisk energimarknad är ett stort steg i rätt riktning. Det innebär att de inhemska elnäten byggs samman till ett stort europeiskt dito. Där kan behoven styra. Det skulle bland annat se till att elbolagen samma år inte kan redovisa både produktions bortfall och rekordvinster.
Under fredagen inleds EU:s första toppmöte med fokus på energi. Statsministern säger dock till Sveriges Radio att regeringens inställning är att ett gemensamt europeiskt elnät inte ska finansieras med skattemedel. Och visst, det kommer att bli dyrt. Satsningen beräknas kosta tusen miljarder euro. Inställningen att hålla hårt i skattemedel är också lovvärd.
Frågan är bara hur Reinfeldt tänker få med energibolagen på att bekosta kalaset.
Ett gemensamt europeiskt elnät är en enorm infrastruktursatsning som skulle gagna hela Europas befolkning. Det vore önskvärt om även företagen är med och finansierar, men risken är att det behöver ske med tvång. Den gemensamma energimarknaden tjänar först och främst konsumenterna.