Man måste skifta sättet att tänka om det skall bli möjligt att åstadkomma fartygseffektivisering och få till stånd miljövänlig färjetrafik. Kasta om det invanda tankesättet att det bara är att vrida och vända på det gamla vanliga, kanske stoppa in en ny komponent för att tillfredställa den opinion som protesterar.
Att öppna en linje till Västervik är bara livsuppehållande för Gotlands räkning. Det är ingen utveckling, det är bara att kasta ut en livboj. Vi behöver inget räddnings-kit, vi behöver intelligens och efterforskning.
Flytande demonstrationsobjekt
Var pågår forskning kring fartyg och mer miljövänliga bränslen någonstans idag? Vad säger Energimyndigheten om att finansiera ett flytande demonstrationsprojekt på sträckan Visby-Nynäshamn- Oskarshamn?
Den svenska regeringen har ett näringsdepartement. Det finns en svensk industri som svackar. Gotlandsbolaget med Eric D Nilsson i spetsen gjorde i förra upphandlingen på samma sätt som bilindustrin alltid har gjort, större och snabbare båtar.
Vad menas med att ligga i framkanten på revolutionerande fartygsteknik? Det är den fråga alla parter bör ställa sig. Fartygsteknik som är både ekonomisk, effektiv, snabb och miljövänlig.
Sverige, näringsdepartementet och ABB arbetar redan idag med Sydkorea som partner kring ett projekt kallat ”smarta elnät”. Om nu Sverige kan samarbeta med Samsung och Sydkorea i elnätsfrågor, är det då inte både rimlig att svenska regeringsföreträdare knackar på ytterligare en dörr när de besöker landet, en dörr som kan leda till ny bränsleteknik. När man ändå åker till Elgiganten kan man titta in till Rusta.
Sydkorea tog över Sveriges roll som fartygsbyggare. Varför drar inte alla industriella och politiska krafter igång för att förena sig med Sydkorea i en fartygsutveckling som är, och länge har varit, nödvändig för att minska utsläppen?
Industrin måste med
Vi kan ropa i skogen efter ny teknik men industrin måste ta sig an och finnas med som ett lokomotiv om en utveckling av bränsleteknik och annan teknik skall få en skjuts.
Bilindustrin är ett typexempel på hur seg förändringstanken är inom verkstadsindustrin. När Opel kommer med en hybrid av hög körklass, kostar den 470 000 kronor. I stället för att göra en hybridbil för var mans plånbok och på det sätt öppna för en ny intressant marknad, gör Opel hybriden till en lyxbil få förunnad. Industrin är stockkonservativ.
Lyft blicken
Annie Lööf (C), som säger sig stå för en miljömedvetenhet, kan i regeringsställning inte bara komma med pålagor i form av koldioxidskatter. Hon borde framförallt lyfta blicken från den ingrodda vardagen mot viktiga förändringsaspekter och söka utökat samarbete i andra länder. Det är ett miljötänk av ett sådant slag som saknas både bland redare, industriföretag och politiska företrädare.
Om Sverige är stort inom elbranschen, kan Sverige bli stort på för fartygseffektivisering. EU lägger 100-tals miljarder på att forska kring grafen. Chalmers fick nio miljarder. Pengar finns uppenbarligen, när det passar. Båtar är inte bara trafik över haven. De är också en del av samhällelig infrastruktur. Från A till B som statsministern uttryckte det om sin miljardsatsning. Eller från Stockholm till Seoul.