Var mer stolt över Sverige
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Devisen Stolta, men inte nöjda, är rätt, men det är på tok för mycket av inte nöjda och alldeles för lite av stolthet över hur vi faktiskt har utvecklat det här landet. Tänk på att det är bara 85 år sedan som även kvinnor fick rösträtt och rätt att bli riksdagsledamöter. Och hur det fattiga u-landet Sverige i början av 1900-talet utvecklats till världen bästa land att leva i.
Jag frågade runt bland människor jag mötte på nationaldagsfirandet om vad de ansåg var bäst och sämst med Sverige. De flest hade svårt att hitta något riktigt dåligt med Sverige. Möjligen att vi är för lite stolta över vårt land.
Det märks att vi inte har har någon grundmurad tradition att fira nationaldagen. Den svenska nationalismen frodas på helt andra arenor än 6:e junifirandet. Den främsta yttringen av nationalism och stolthet över de svenske sker på idrottsarenorna. När nu 50-åriga Björn Borg och Ingemar Stenmark var i farten stannade Sverige och de blågula känslorna svallade och stoltheten över Sverige kände inga gränser. Men lite mer svenskt lugnt finns nog en inneboende stolthet över vårt land hos alla svenskar.
Jag tog del av tre tal, som hölls av tre olika personer med olika erfarenheter och värderingar. Jag lyssnade på Thage G. Peterson (s) i Lummelunda, och Lilian Virgin (s) i Almedalen och så fick jag det tal som Inger Harlevi (m) höll i Klintehamn. Det var påfallande vad likartade de var. Visst, vi lever i samma land och därför hyllade alla tre vår demokrati. Och det fina med vårt allt mer mångkulturella samhället, som om vi bara rätt kan ta hand om de nya svenskarna på ett bra sätt kan berika vårt land.
Alla tre framhöll hur viktigt det är med grupptillhörighet och kunskap om den bygd och det land vi lever i. Det är viktigt att kunna vår historia, så vi förstår varför det är som det är dag och det vi idag ser som självklart inte alltid har varit det. Thage G. Peterson lyfta fram hur viktigt det är att entusiaster och eldsjälar finns och att de uppmuntras och stöds för att kunna utveckla sin bygd.
Han tog det självklara exemplet Gotland som drabbats så hårt av nedläggningar av två stora arbetsplatser, Flextronics och P18. Men arbetet för att klara denna kris klaras i huvudsak av gotlänningarna själva. Staten ska självklart hjälpa till, vilket sker med de drygt 600 nya statliga jobben och Thage G. Petersons hårda påverkan tillsammans med andra för att få igenom beslut om kongresshallen och annat, som utvecklar ett nytt Gotand. Allt detta gör att vi inte bara ska vara stolta över Sverige, utan också omåttligt stolta över vårt fina Gotland.