Var miljösmart och ät svenskt!

Foto: Ida Lindkvist

Politik2010-08-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad vi lägger på tallriken spelar roll för vår miljö och vårt klimat. Ungefär hälften av all miljöpåverkan sker genom hushållens konsumtion av mat, transporter och boende.
Centerpartiet föreslår i rapporten "Mer svensk mat räddar miljön!" en satsning på svensk mat som är bra både för miljön och för att underlätta miljömedvetna val för konsumenterna.
Det handlar om att stärka ekologisk produktion men framförallt underlätta för närproducerade produkter, utveckla en bra miljömärkning för konsumenter samt att utveckla kostråd för säsongsanpassad och miljövänlig mat. Hjälpa kommunerna att upphandla mat som är närodlad och miljövänlig och satsa mer på den offentliga maten i bland annat skolor och äldreboenden.
Men för att klara detta måste produktionen i Sverige öka eftersom mycket av vår mat i dag importeras.
Genom att mer mat produceras i Sverige kan vi minska miljöbelastningen globalt.
Svenska bönder är i dag världsledande när det gäller att producera miljövänlig mat.
En liter svensk mjölk ger bara runt hälften så stora utsläpp av växthusgaser som genomsnittet i världen!
Med svensk mat minskar vi de ekologiska fotavtryck som vår konsumtion i Sverige ger upphov till.

Mat som produceras i Sverige och på Gotland ger också mervärden som ett bevarat och öppet kulturlandskap, korta transportsträckor och bidrar till jobb och sysselsättning. De svenska miljö- och djurskyddskraven skapar dessutom trygghet för konsumenterna.
Svenskt jordbruk ligger långt fram när det gäller ett miljövänligt och klimatsmart jordbruk. Svenska bönder har varit restriktiva med såväl bekämpningsmedel som onödig antibiotikanvändning till sina djur. Centerpartiet tycker det är dags att övriga EU följer Sveriges linje. Vi måste kräva att hela EU får samma krav på miljö och djurskydd.
Här på Gotland har vi många duktiga livsmedelsföretagare och som på olika sätt sätter Gotland på matkartan. Många kulinariska läckerheter finns att köpa eller avnjuta på någon av alla restauranger. Detta bidrar också till att utveckla besöksnäringen. Som besökare vill man gärna kombinera upplevelsen av natur och kultur på Gotland med goda smakupplevelser.
Vi har också på centerpartiets initiativ tagit beslut i kommunen att det skall vara fokus på kvalitet och att den offentliga maten skall vara mer tillagad från grunden för att minska användandet av halvfabrikat. Målet skall vara att öka användningen av närproducerade livsmedel. Våra barn skall ha bra och god mat på sina tallrikar i skolmatsalen!

Priset? Givetvis måste vi konsumenter vara beredda att betala för kvalitet på maten och de miljösmarta alternativen men prissättningen i handeln behöver också noggrant granskas. Varför är det svenska grisköttet dubbelt så dyrt som det danska i butiken trots att bonden i Sverige och Danmark får ungefär lika mycket betalt per kg? Eller hur kan det vara att mjölken inte får kosta mer medan vi gladeligen betalar dubbelt literpris för läsk och vatten?
Genom en ökad svensk livsmedelsproduktion och satsningar på mer närproducerade produkter är vi miljösmarta samtidigt som det skapar jobb och sysselsättning på landsbygden. Det är bra för Gotland!