Var ska vården bli sämre 07?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var en bitvis ideologisk debatt som visade att de borgerliga är mer intresserade av att sänka skatten än att värna den välfärd vi har. Och de tror att det går att väldigt enkelt att minska kostnaderna för exempelvis sjukvården. För de borgerliga med kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c) i spetsen verkade det nästan barnsligt enkelt att skära bort 20-30 miljoner i kostnader inom sjukvården, utan att det märktes. Nu ska de borgerliga klara det de inte hade en susning om hur de skulle klara, under senaste fyra åren.
Det har ju varit märkvärdigt ont om rejäla besparingsförslag från de borgerliga under de fyra åren som socialdemokraterna styrt kommunen. Istället har Åke Svensson (s) och hans majoritet i hälso-och sjukvårdsnämnden tillsammans med förvaltningen och duktiga medarbetare på lasarettet lyckats beta av operationsköerna, så att vårdgarantin på Gotland blivit ett föredöme i riket. Men det har ju inte skett utan pengar. Effektiviteten har ökat med 35 procent inom sjukvården på lasarettet, men det gör att det kostar mer. Fler operationer ökar kostnaderna. Men det ökar välfärden.
Den stora osäkerheten i de borgerligas skattesänkarbudgeten är att de inte ger sjukvården de pengar som behövs för att ge gotlänningarna en bra sjukvård. De borgerligas övertro på att sänkt skatt ska locka tusentals att flytta till Gotland är överdriven. Det har jag med Radio Gotlands hjälp visat tidigare. Glesbygdsverkets flyttfaktorer visar att kärleken, anhöriga, god välfärd och skön natur går före sänkt skatt.
Den borgerliga regeringen tar bort pengarna till de lägst utbildade vuxnas utbildning. För detta kompenserar den borgerliga majoriteten med tre miljoner kronor 2007. Men som Hanna Nyman (s) påpekade, så måste kommunen också kompensera en miljon som regeringen tagit bort för de ungas feriearbete. I somras fick 152 gotländska unga feriejobb genom dessa pengar. Reinfledts regering tar nu bort dem och de borgerliga på Gotland ville inte följa socialdemokraternas förslag om en kommunal miljon för att ge de unga feriejobb.
Risken är nu stor att det blir akuta och kortsiktiga besparingar inom sjukvården, inom skolan på Gotland och inom äldreomsorgen och handikappomsorgen. Oppositionsrådet Björn Jansson (s) poängterade helt riktigt att det går inte att sänka skatten utan att det märks på välfärden. Det kommer de borgerliga hårdhänt att märka när de ska få budgeten att gå ihop i de nämnder de nu har ansvar för. De kommer att i nämnd efter nämnd minska på den kommunala servicen till gotlänningarna för att kunna göra sin futtiga skattesänkning.