Krönika
Hat och hot mot politiker och meningsmotståndare ökar och i riket uppger 30 procent att de blivit utsatta. Gotland sticker ut. Valåret 2018 uppgav 41,7 procent av gotlands politiker att de blivit utsatta för någon form av hat eller hot. Störst andel i landet. Det är i förlängningen såklart ett hot mot demokratin.
I reportage i GA i går berättar jag om upplevelser jag hade valåret 2018. NMR och de senaste årens turbulens runt deras medverkan på Almedalsveckan har gjort mig väldigt exponerad i deras kretsar. I januari 2018 är min profilbild från Region Gotlands hemsida exponerad på deras nyhetssida Nordfront.se. Det delar jag bland annat med Tommy Gardell som också har sin bild där med personligt riktat hat. De skriver om mig att jag oemotsagd får gråta ut i den systemlojala lokaltidningen Hela Gotland om hur våldsamma NMR är. Detta efter att NMR under en presskonferens uttalat att de skulle släppa lös 1 000 fulla skinheads i Almedalen ifall NMR av Region Gotland skulle nekas plats. Artikeln med bilden twittrades runt av anhängare och spreds i mängder. GIF-filer spreds där huvudet på en kvinna med blond kalufs slogs mot knän. Samtal ringdes från dolda nummer av män som liksom bara rakt ut sade att jag är en hora som ska knullas i alla hål och straffas för det äckel jag är. Den Almedalsveckan hade jag larm dygnet runt, men det har inte slutat att ringa. Senast jag fick ett sådant samtal var förra veckan.
Den här typen av hat och hot drabbar alla men framförallt kvinnor. Varannan kvinna i politiken drabbas. Hatet från dessa extrema grupper hakar på nästan vad som helst och använder det som utgångspunkt för att få fortsätta sprida sitt hat. Som kvinna, feminist, motståndare till extremhöger, förespråkare för permanenta uppehållstillstånd och generös flyktingpolitik är man extra utsatt. Det är iallafall tydligt min bild av läget. Att ständigt recensera och successivt censurera det politiska budskapet eller ställningstagandet riskerar självklart att ”den andra hatiska sidan” vinner. Det är oerhört illa. Samtidigt är det vad jag och andra som är utsatta får som tips av polisen. Tänk på vad du säger! Tänk alltid på huruvida du verkligen måste uttala ditten eller datten. Det gör att vår röst, vi som inte sympatiserar med rasism och extremhöger, riskerar att tystna. Det är högst oroväckande i tider där nationalism, vi- och dom-mentalitet och främlingsfientlighet växer i Sverige men också i världen.
Det generellt höga tonläget som stundom finns i sociala medier och i debatt ansvarar vi alla för. När tonläget är allmänt högt gynnar det dessa gruppers sätt att tysta. Här kan och bör vi ta gemensamt ansvar. Att tycka olika och ändå bejaka varandra är en viktig utgångspunkt i demokratin.