Vårbudgeten saknar visioner

Politik2006-04-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Var är visionerna? Det går inte att komma förbi den frågan nu när regeringen och samarbetspartierna har enats om vårbudgeten.
Partierna satsar på många så kallade reformer, med andra ord utgifter som finkalibrerats för att passa olika väljargruppers plånböcker i valtider. Tandvården blir billigare. Ungdomar får plusjobb. Studenter får höjt studiebidrag. Pensionärer får höjt bostadstillägg. Fler hushåll får lägre fastighetsskatt. Småföretag får nya bidrag att söka. Ja, utgiftslistan kan göras lång nu när de minskade utgifterna för ohälsan frigör ekonomiskt utrymme.
Däremot saknas de långsiktiga reformer som skulle göra samma människor mindre ekonomiskt beroende av det som finansminister Pär Nuder och samarbetspartiernas budgetförhandlare enas om i slutna rum. Politik som gör att företag startas och växer och att jobben blir fler.
Bristerna i budgeten till trots är det frestande att ge finansministern och regeringen en eloge. Det hade kunnat vara etter värre om samarbetspartierna fått råda. De har ju sina egenheter.
I vänsterpartiet behandlas just nu ett ekonomisk-politiskt policydokument som bland annat slår fast att det är i offentlig sektor, inte i näringslivet, som de nya jobben ska komma och att staten borde starta spjutspetsföretag i viktiga branscher. Vore det så enkelt skulle Nordkorea vara den största asiatiska tigern.
I miljöpartiet finns det tongivande röster som inte bara är emot tillväxt. De vill även avskaffa lönearbetet och ge alla pengar utan minsta krav på motprestation, vilket tv-programmet Dokument inifrån redogjorde för häromdagen. Att pengar lika lite som maskrosor uppstår ur tomma intet verkar ha gått många av de gröna förbi.
De här egenheterna tycks dock inte störa socialdemokraterna nämnvärt. Partierna kan ju samarbeta i alla fall och den utpräglat valtaktiska budget som de enats om är ju avsedd att ge trion väljarnas förtroende i fyra år till.
Regeringen vill inte heller kännas vid kritiken om att inte göra tillräckligt för att få fart på företagandet och arbetsmarknaden. Den svenska ekonomin är mycket stark, menar Pär Nuder. Socialdemokraterna ser därför inget behov av att lägga om den ekonomiska politiken eller hålla igen på utgifterna under högkonjunkturen för att spara till sämre tider.
Den "ansvarsfulla politik" som regeringen anser sig bedriva innebär alltjämt att långt över en miljon människor inte jobbar trots att det är högkonjunktur. Det är inget problem som löser sig självt.
Den svenska ekonomin skulle må bra av strukturella reformer som gör att jobben blir fler och att fler drar nytta av de möjligheter globaliseringen erbjuder. Regeringen är duktigare på att prata om att göra det än att göra det. Kanske går all energi till att hålla samarbetspartierna på gott humör?